Kulinarstvo

Dobre kalorije vam preporučuju: Tart sa kremom od badema i voćem

Potrebno za bazu: • 150 g očišćenih hurmi
• 50 g maslaca
• 50 g zobenih pahuljica (sitnih)
• 50 g susama
Priprema:
• Maslac treba da je na sobnoj temperaturi. Isjecite ga nožem na listiće.
• Hurme isjeckajte nožem, pomiješajte s ostalim sastojcima i umiješajte rukom da se sve sjedini, tako da napravite kuglu od smjese. Ako vam se smjesa rasipa, dodajte malo vode, 1-2 kašike.
• Kalup promjera 25 cm obložite prozirnom folijom. Na dno kalupa rastanjite kuglu napravljenu od smjese i izravnajte.

Potrebno za kremu:
• 200 g badema (blanširajte ih i ogulite)
• 3-4 kašike kokosovog ulja
• 4 kašike meda
• Malo vode
Priprema:
• Stavite bademe s kokosovim uljem u blender ili multipraktik i usitnjavajte tako da se postepeno formira kremasta smjesa.
• Ako je smjesa pregusta, dodajite po malo vode, toliko da bude moguće da se blenda. Ako je potrebno povremeno zaustavite blender i ostružite smjesu sa zidova posude, pa ponovite.
• Možda će vam smjesa izgledati vodenasto, ali tako i treba. Kokosovo ulje će stegnuti smjesu kada je ohladite. Ako vam se krema ne pretvori u pravu kremastu smjesu kada je budete blendali, nije problem. Ostaće vam mali komadi badema što uopće ne smeta. U stvari, dobićete pravu kremu samo ako imate jako dobar blender.

Slaganje torte:
• Na podlogu od hurmi poredajte red kolutića banane, koje se prethodno pošpricali sokom od limuna ili narandže. Ako volite više banane, možete poredati nekoliko slojeva.
• Onda poredajte red jagoda manje veličine.
• Zalijte kremom od badema i stavite sat vremena u zamrzivač, a onda prebacite u frižider da se hladi još sat-dva.
• Odozgo ukrasite po želji. Mi smo napravili ruže od marelica. Polovicu marelice izrežite na tanke ploške, istanjite sloj ploški tako što izdužite poredane ploške u uzdužnu formu. Tako će se ploške preklapati napola. Nakon toga zamotate sloj ukrug i dobićete ružu. Ako vam je to komplikovano, samo poredajte još nešto od voća odozgo za ukras ili jednostavno ostavite tako kako jeste.

Akos.ba i dobrekalorije.ba

Povezani članci

Back to top button