Zdravlje

Dobre i loše kombinacije namirnica

Često se desi da i konzumacija zdravih namirnica izaziva određene probavne poremećaje. Uglavnom je razlog loša kombinacija tih namirnica.

Kod osoba koje su potpuno zdrave, te loše kombinacije ne moraju izazvati nikakve poremećaje, ali svi ostali bi trebali pripaziti.

Kombinacije koje treba izbjegavati su:
Voće sa obrokom ili poslije njega (primjer: voćni kolač poslije obroka)
Životinjski proteini sa škrobom (primjer: meso i krompir, piletina i tjestenina)
Masnoće sa određenim namirnicama (primjer: masline s hljebom, tunjevina s majonezom)
Tečnost uz obrok (primjer: voda ili sok u toku obroka, čaj odmah nakon jela)
Dva koncentrovana izvora proteina (primjeri: salama i jaja, orašasti plodovi s jogurtom)
Kalcij sa čokoladom (kakao), jer kakao remeti apsorpciju kalcija
Željezo sa kalcijem (npr. mlijeko, jogurt, sir), jer kalcij remeti apsorpciju željeza (primjer: meso i druge proizvode bogate željezom služite 2 sata prije ili nakon konzumiranja mliječnih proizvoda)
Željezo (vlakna, mekinje, integralne žitarice) sa čajem i kafom također ometaju apsorbiranje željeza

Kombinacije koje treba preferirati su:
Željezo sa vitaminom C: željezo iz žitarica i povrća bolje će se apsorbirati ako u isto vrijeme uzimate namirnice bogate C vitaminom (npr. narančin sok, svježu papriku)
Povrće (fitohemikalije) + ulje (npr. maslinovo): na kraju kuhanja povrća ili u svježu salatu obavezno dodajte malo ulja
Vitamin D sa sunčevim zrakama: da bi se kalcij ugradio u kosti neophodan je D vitamin, za čije stvaranje je potrebno sunce, zato boravite na otvorenom
Kalcij sa oksalatima (npr. špinat): špinat sadrži oksalate koji mogu biti štetni za bubrege, stoga ga treba konzumirati sa mliječnim proizvodima koji ‘vežu’ i pomažu izmokravanje oksalata
Grahorice (grah, leća, grašak) služiti uz C vitamin (npr. narančin sok).

Pripremila: dr. Safija Softić-Namas

Akos.ba i Dobrekalorije.ba

Povezani članci