Brak i porodicaZdravlje

Djeca koja preskaču doručak lošijeg su mentalnog zdravlja

Prema studiji, djeca koja preskaču doručak lošijeg su mentalnog zdravlja, a ona koja konzumiraju pet ili više porcija voća i povrća dnevno imaju najbolje rezultate na testovima.

Mentalno zdravlje djeteta snažno je povezano sa vrstom hrane koju svakodnevno konzumira, pokazuje studija koja je istražila važnu ulogu zdrave ishrane od prvih godina života.

Mentalno zdravlje starije školske djece posebno se poboljšava uzimanjem dobrog doručka i ručka kao i svakodnevnim unosom voća i povrća, prema istraživanju koje je obuhvatilo 9.000 dijece u Velikoj Britaniji, a sprovedeno je na  „East Anglia University“ u Norviču.

Profesor Ajlša Velč, koja je vodila studije objavljene u septembru, kaže da ishrana ima mnogo uticaja na njihovo mentalno zdravlje.

Prema studiji, dijeca koja preskaču doručak lošijeg su mentalnog zdravlja, a deca koja konzumiraju pet ili više porcija voća i povrća dnevno imaju najbolje rezultate na testovima.

„Povezanost između ishrane i telesnog zdravlja dobro je poznata, ali do danas nije se mnogo znalo o tome kakvu ulogu ishrana igra u emocionalnom zadovoljstvu djeteta“, kaže Velč.

„Sve se više uviđa koliko je važno mentalno zdravlje i radost u najranijim godinama, posebno zato što se mentalni zdravstveni problemi adolescenata često nastavljaju kada odrastu i vode lošijim životnim rezultatima i postignućima“.

U testiranju su naučnici ispitivali djecu o prehrambenim navikama, a proučili su i druge faktore kao što  su radost, sposobnost opuštanja i odnosi sa drugim ljudima.

U obzir su uzeli i druge faktore koji bi mogli da utiču na dobrobit djeteta – problematični odnosi u porodici, na primjer.

Nutricionisti odavna ističu da zdrava ishrana podrazumeva unos pet porcija voća ili povrća dnevno.

Prema studiji dijete od šest godina trebalo bi da pojede 230 grama povrća i 210 grama voća dnevno.

Djevojčice od 13 godina trebalo bi da pojedu 320 grama povrća i 300 grama voća, a dječaci u količini od 390, odnosno 360 grama.

I povrće i voće može da bude sirovo ili kuvano, a u unos se računa i kada je povrće i voće korišćeno u pripremi toplih obroka. (Izvor: N1)

akos.ba

Povezani članci