Vi ste ovdje
Home > Kultura i tradicija > Književni kutak > Dežurna biblioteka u Adani postaje nezaobilazno stjecište ljubitelja knjige

Dežurna biblioteka u Adani postaje nezaobilazno stjecište ljubitelja knjige

dežurna biblioteka adana
Nakon što je vlastiti dom pretvorio u biblioteku i čitaonicu, Cemil Sobanci iz turskog grada Adane privukao je veliku pažnju ljubitelja knjige i studenata i uskoro će otvoriti i treću vlastitu biblioteku u tom gradu, javlja Anadolu Agncy (AA).

Sobancijev projekt nastao je iz ideje da otvori dežurnu biblioteku u kojoj će ljudi imati jaku interakciju i koja će raditi i tokom praznika i kasnih noćnih sati.

On je u razgovoru s novinarom AA kazao da je vlastiti dom u blizini Cukurova univerziteta 2014.godine pretvorio u biblioteku za studente i ljubitelje knjige.

Ističući da je imao podršku rukovodstva univerziteta, Sobaci je kazao kako je otvaranje vlastitog doma za ljubitelje knjige bilo ostvarenje njegovog sna.

Zbog velikog interesa javnosti njegov dom je brzo postao premal da primi sve zainteresirane, pa se Sobaci 2015. godine preselio s bibliotekom u veći iznajmljeni prostor u centru grada. Godinu kasnije je otvorio još jednu dežurnu biblioteku, ali broj zainteresiranih nastavio je rasti.

“Sada radim na pripremi otvaranja i treće biblioteke u jednosobnom stanu, a bit će prepoznatljiva kao gnijezdo čitatelja. I tu će posjetitelji moći čitati i spremati ispite uz niz novih koncepta“, kazao je Sobaci.

Ističući kako su dežurne biblioteke otvorene za sve uzraste ljudi, Sobaci je kazao kako stalni gosti plaćaju mjesečnu kauciju te je dodao da postoji i simbolična godišnja pretplata za iznajmljivanje knjiga.

Jedinstvene dežurne biblioteke rade od deset sati ujutro do dva sata iza ponoći, a takvo radno vrijeme imaju i za vrijeme praznika.

“Ustvari i sama ideja se javila zbog potrebe za mjestom gdje možete otići navečer da čitate i spremate ispite u prijateljskoj i opuštenoj atmosferi. Naš slogan je da smo mi biblioteka koja radi i kad su sve druge zatvorene“, kazao je Sobaci.

On je dalje kazao da se u bibliotekama ne konzumira hrana, čaj ili kafa, ali da su dežurne biblioteke i po tom pitanju fleksibilne i da se gosti uz dogovor i počaste.

Naglasivši da sav novac od pretplate koristi za unapređenje uvjeta i izmirenja režijskih dugova objekta, Sobaci je kazao kako se tu ne radi ni o kakvoj zaradi i ostvarenju profita.

“Prvo platimo sve dugove, a ako ostane novca ulažemo ga u nove projekte ili podržimo neki društveno korisni projekt u gradu“, kazao je Sobaci.

Jedna od gošća biblioteke Beyza Efe kazala je da se tu osjeća kao u vlastitom domu i da ima fantastične uvjete za spremanje ispita.

“Čitatelji se međusobno uvažavaju, a kad se umorimo imamo prostor i za odmor. Ovo mjesto mogu koristiti i učenici osnovnih škola jer se radi o mjestu koje može imati konstruktivne efekte na njihovo učenje i odgoj“, kazala je Efe.

Još jedan stalni gost Ergin Paksoy ističe da dežurne biblioteke imaju i tu odliku da su mjesta socijalizacije ljudi.

“Ovdje se družimo i stičemo korisna znanja. Međusobno se motiviramo, a to dobro dođe nama koji nemamo baš naviku da učimo. Imate uvijek nekog da pitate nešto što niste razumjeli i nikada nije dosadno. Važno je i to što ove biblioteke rade noću“, kazao je Paksoy.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top