Desert za iftarski meni: Šnenokle
Priprema 30 min
Kuhanje 10 min
Serviranja 4 porcije
Sastojci:
5 jaja
10 kašika šećera
1/2l mlijeka
kašika gustina ili brašna
1/2 vanilin šećera
malo cimeta
Priprema:
U duboki lonac stavite mlijeko da provri.
Odvojite žumance od bjelanaca. Posebno umutite 5 bjelanaca sa 5 kašika šećera u veoma gust snijeg.
U mlijeko stavljajte po kašiku snijega od bjelanaca, okrenite ih a drugu stranu i vadite poslije nekoliko trenutaka u posebnu činiju.
Tako radite dok ne potrošite svu masu.
Posebno umutite 5 žumanaca sa 5 kašika šećera i kašikom gustina, i polako sipajte u proključalo mlijeko dok se sve ne zgusne.
U krem stavite vanilijin šećer. Sa kremom koji ste napravili od žumanaca prelijte šnenokle. U zdjelice stavite nekoliko šnenokli, prelijte kremom i pospite cimetom.
Savjet:
Za drugačiji ukus šnenokli možete dodati sok cijeđene narandže i rendanu koru narandže.
Akos.ba