KulinarstvoU Fokusu

Desert za iftarski meni: Rafaelo kuglice

Priprema:

40 min

Serviranje:

40 kuglica

Sastojci:

250 ml  mlijeko

250 ml vrhnje za šlag

10 supenih kašika šećera

10 supenih kašika gustina

250g margarina

2 kesice vanilin šećera

200g kokosovog brašna

1 kesica lješnika

Priprema:

Od 250 ml  mlijeka oduzeti 10 kašika te u tu količinu staviti gustin i šećer i zmiješati. Ostatak mlijeka istresti u šerpu i staviti da proključa. Kad proključa dodati  vrhnje za šlag, promiješati te dodati mlijeko u koje smo umutili šećer i gustin. Kuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne.

Kada se masa zgusne, maknuti sa vatre i dodati margarin uz stalno miješanje. Ostaviti da se malo ohladi i kada bude mlaka dodati 100g kokosovog brašna i rukom dobro izmiješati. Lješnike propržiti na suhoj tavi a potom ih istresti u pamučnu krpu i malo protrljati da s njih spadne koža. Od mase uzimati komadiće veličine oraha i u nju utisnuti lješnik, napraviti kuglicu i na kraju uvaljati u kokos.

Držati u frižideru do serviranja.

Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com

Akos.ba

Povezani članci