Desert za iftarski meni: Rafaelo kuglice
Priprema:
40 min
Serviranje:
40 kuglica
Sastojci:
250 ml mlijeko
250 ml vrhnje za šlag
10 supenih kašika šećera
10 supenih kašika gustina
250g margarina
2 kesice vanilin šećera
200g kokosovog brašna
1 kesica lješnika
Priprema:
Od 250 ml mlijeka oduzeti 10 kašika te u tu količinu staviti gustin i šećer i zmiješati. Ostatak mlijeka istresti u šerpu i staviti da proključa. Kad proključa dodati vrhnje za šlag, promiješati te dodati mlijeko u koje smo umutili šećer i gustin. Kuhati uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
Kada se masa zgusne, maknuti sa vatre i dodati margarin uz stalno miješanje. Ostaviti da se malo ohladi i kada bude mlaka dodati 100g kokosovog brašna i rukom dobro izmiješati. Lješnike propržiti na suhoj tavi a potom ih istresti u pamučnu krpu i malo protrljati da s njih spadne koža. Od mase uzimati komadiće veličine oraha i u nju utisnuti lješnik, napraviti kuglicu i na kraju uvaljati u kokos.
Držati u frižideru do serviranja.
Recept ustupila gđa Amela: www.tetkinirecepti.com
Akos.ba