Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Definitivno najbolji savjeti za povećanje kvalitete braka

Definitivno najbolji savjeti za povećanje kvalitete braka

Stručnjaci otkrivaju stvari koje će učvrstiti, uzburkati i unaprijediti vaš brak te ga učiniti dugotrajnim, piše portal net.hr. Pročitajte i bacite se u akciju!

Ne pokušavajte promijeniti ono u što ste se zaljubili

‘Ne zaboravite da svaka osobina koju volite kod vašeg supružnika ima i ne toliko simpatično naličje. Dakle, ako ga volite zato što misli i radi drugačije od ostalih, ne progonite ga zbog toga što se ne uklapa s nekim vašim poznanicima. Prihvatite to da je jedinstven. To vrijedi više od svih poznanika na ovom svijetu’, kaže Kerry Ehrin, scenarist i producent NBC-jevog Parenthood and Friday Night Lights.

Odvojite se od roditelja

‘Kroz svoje 30-godišnje iskustvo poslovanja s nekretninama uvjerila sam se kako je dobar pokazatelj sretne budućnosti određenog para i to koliko je rodbina uključena u njihov život. Ako je jednom od supružnika važnije mišljenje roditelja nego partnera, unaprijed znam da će mi se ta nekretnina opet vratiti na popis za prodaju, a dotični par neminovno će doći do razvoda’, ispričala je Barbara Corcoran koja se bavi prodajom nekretnina.

Brinite o zdravlju

‘Ako ste fizički zdravi to ćete prenijeti u svaki dio svog života uključujući i vaš brak. Hranite li se pravilno i vježbate li redovno, to će vam uliti samopouzdanje. Osjećati ćete se ljepšom i biti zadovoljniji svojim tijelom što je važno za intimnost u odnosu. Stoga će i vaš seksualni život biti bolji’, savjetuje Jillian Michaels, stručnjakinja za zdravi život i autorica knjige Slim for Life: My Insider Secrets to Simple, Fast, and Lasting Weight Loss.

Budite luckasti

‘Smijeh opušta i dovodi do veće bliskosti, tako da bi trebao biti prioritet. Pričajte šale jedno drugom, škakljajte se, opustite se… Zvuči kao mala stvar, ali čini čuda u braku’, tvrdi Hilda Hutcherson, profesorica na Univerzitetu Columbia u New Yorku.

Dajte jedno drugom prostora

Zajednički provedeno vrijeme je važno. Međutim, brak nije otok. Partneri također trebaju prijatelje, te pronaći vremena za svoje vlastite interese poput plivanja ili biciklizma. I ne zamarajte se ako ne dijelite iste interese. Dok se vi bavite svojima, neka se vaš partner bavi svojim hobijima.

Maštajte i planirajte

‘Odredite vrijeme koje ćete provesti zajedno i pričati o svojim zajedničkim nadama i željama. Pričajte o tome šta biste željeli učiniti da biste bili još sretniji par. Recite na primjer: ‘Kupit ćemo kuću u našem omiljenom kvartu u roku od pet godina’, ‘Imat ćemo još jedno dijete do idućeg ljeta’ ili ‘Iduće ljeto idemo na odmor u Tursku’. Bitno je planirati, a to je motivacija da radite na tome što želite i zajedničku budućnost vidite u pozitivnom svjetlu. Parovi koji to ne čine doživljavaju krah’, savjetuje psiholog Ben Michaelis.

Budite lukavi

Želite li nešto prezentirajte mu to na način da ispadne kao njegova ideja. Recite mu na primjer kako je djed odlučio da unucima kupi mobitele. Dajte mu do znanja kako je to skupo, ali da će taj izdatak valjda moći priuštiti. Velika je vjerojatnoća da će vam partner na to predložiti da on kupi jedan, a vi drugi, pa će svima biti manji trošak.

Šaputanje na jastuku

‘Kad smo pospani naš obrambeni mehanizam je smanjen, a mi smo više emocionalno prisutni što je dobro vrijeme za produbljivanje intimnosti’, predlaže psiholog Rubin Naiman.

Potičite jedno drugo

Ma koliko god dugo bili u braku nemojte nikada prestati podsjećati partnera da vam je privlačan.

Budite iskreni kada su financije u pitanju

‘Nitko ne voli razgovarati o novcu, ali tajne, poput loše investicije ili kupovine bez partnerovog znanja uvijek će se doznati i uništiti povjerenje. Najbolji je način da zajednički donosite odluke o prihodima i rashodima vašeg kućnog budžeta’, kaže Karen Lee, stručnjakinja za financije.

Uključite se u njegov hobi

Ako je vaš partner veliki ljubitelj nekog sporta, naučite taj hobi i priključite mu se, po mogućnosti. Provest ćete zajedno vrijeme, doživjeti prijateljsko natjecanje, a vašem partneru će biti drago što ste prihvatili nešto što njemu odgovara.

Pustite ga

To ne znači da ne trebate mariti za njega, ali znači da ste dovoljno sigurni sami u sebe da nećete odmah poludjeti ako on nije s vama, a vi ne znate tačno gdje je.

Postavljajte prava pitanja

‘Morate ostati radoznali. Naučila sam to gledajući parove koji bi tokom razgovora rekli nešto poput: ‘Jesi sad završio?’, kako bi oni mogli preuzeti riječ. Tada druga strana neizbježno reagira na obrambeni način jer se osjeća kao da ga se nije saslušalo. Kada ih se potakne da umjesto tog pitanja kažu: ‘Ima li još nešto vezano za tu temu?’, tonom koji odaje zainteresiranost, sugovornik se opusti i razgovor poprimi dublji smisao’, predlaže terapeut Harville Hendrix.

Imajte tajni jezik

Osmislite vlastite signale koje ćete upućivati jedno drugom na primjer na zabavama, a da pri tome niko od prisutnih ne razumije i ne primjećuje vaše tajne dogovore. Tako možete jedno drugome slati poruke poput – hoćemo li sada otići, voliš li me, jel ti dosadno… Takav način komunikacije će vas dodatno zbližiti.

Budite pristrani

‘Naljuti li vas neka supružnikova osobina ili postupak, nemojte odmah cijelu sliku o njemu stvarati prema tome. Često se dogodi da u takvim situacijama partnera gledate kao da je neugodan, težak, sebičan i neprivlačan. Radije se prisjetite osobina i stvari koje volite kod njega i fokusirajte se na njih čak i kada dođe do nesuglasica ili faze monotonije u vezi’, predlaže psihijatrica Gail Saltz.

Strpljenje i privatnost

Najbolji doprinos dobrom odnosu u braku je strpljenje. Također jedan od važnih savjeta je i da ne idete u krevet ljuti i prije nego ste izgladili nesuglasice. Preporučuje se i da jedno drugom date malo privatnosti.  

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top