Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Dečije prenemaganje – kako da ga se riješite

Dečije prenemaganje – kako da ga se riješite

Dječije prenemaganje – Kako da ga se riješite

Djete obično počinje da se prenemaže kada je zbog nečega frustrirano i, vrlo brzo, prenemaganje mu postaje navika. Kada se djete prenemaže i vidi rezultat, onda počinje da ponavlja ovaj obrazac. Uskoro, djete se prenemaže i kuka neprestano.

Kako zaustaviti prenemaganje

Razgovarajte sa djetetom o tome kako njegovo prenemaganje zvuči drugima. Koliko god ovo djelovalo jednostavno, imajte u vidu da djete ne zna šta znači kada mu kažete „prestani da se prenemažeš”. Ono vjerovatno smatra da samo pita iako vi mislite da se prenemaže pa ne zna šta tačno treba da uradi. Tako, prije nego što počnete da očekujete promjenu u djetetovom ponašanju, prvo dobro objasnite djetetu o čemu se radi i šta se od njega očekuje.

Snimite vaše djete dok se prenemaže i onda mu/joj pokažite. Objasnite djetetu da ovo radite zbog toga što treba da nauči da se ponaša adekvatnije, a ne da bi se osjećalo loše.

Pohvalite prijatan ton. „Volim kada govoriš svojim prirodnim glasom. To me čini tako sretnom!”

Recite: „Kada me budeš pitao normalnim glasom, pomoći ću ti.”

Pokušajte da objasnite djetetu da ga ne razumijete dok se prenemaže i tražite da ponovi svoj zahtev drugačijim tonom.

Budite strpljivi. „Kada se djeca prenemažu, ona zapravo osjećaju nemoć. Ako ih izgrdimo zbog toga ili odbijemo da ih saslušamo, u stvari samo doprinosimo njihovom osjećaju nemoći. Ako popustimo da bi djete prestalo da se prenemaže, mi nagrađujemo taj isti osjećaj nemoći. Ali, ako ih na opušten i zabavan način ohrabrimo da izgovore svoje pitanje/molbu smirenim glasom, onda doprinosimo njihovom osjećaju samopouzdanja i kompetentnosti. Na taj način pronalazimo put i način da se ponovo približimo svom djetetu.” – Lorens Koen, autor knjige Zabavno roditeljstvo

Recite djetetu da je izgubilo svoj snažan glas i potražite ga zajedno s njim. „Da nije ispod jastuka?”

Ne dozvolite da vas djete iznervira. Morate se oduprijeti iskušenju da se osjetite isfrustrirano.

Budite uporni. Znajte da nije dovoljan jedan dan da bi se nešto promjenilo. Sigurno je potrebno i više od nekoliko dana.

Ako djete ima više od pet godina, naplatite mu svako prenemaganje. Svaki put kada se prenemaže, neka ga to košta po marku. Neka djete samo stavi pare u vašu teglu, pa će vidjeti koliko se često prenemaže. Ako izdrži čitav dan bez prenemaganja, vratite mu/joj novac.

Uspostavite osnovna pravila za vrijeme koje provodite napolju sa djetetom. Ako se djete ne prenemaže, nagradite ga bombonom ili stikerom, ali ako to uradi makar samo jedanput, onda otpada mogućnost nagrade tog dana.

Razmislite zbog čega se djete prenemaže, ako to čini češće od uobičajenog. Šta mu je to potrebno? Da li ste tih dana bili prezauzeti? Da li bi vrijeme nasamo sa djetetom pomoglo?

Ne prenemažite se (da, VI). Djeca nas posmatraju i uče od nas. Svima nama naiđe žuta minuta, ali trudite se da se to ne desi pred djecom. Naučiće takvo ponašanje po modelu… bez obzira na to da li je vaše ponašanje dobro ili loše.

Zaustavite ih prije nego što uopšte počnu da se prenemažu. Ako vam vaša djeca nešto govore, potrudite se da ih saslušate. Ako ih budete ignorisali, počeće da se prenemažu. Frustracija vodi ka prenemaganju. Potrudite se da znaju da ih slušate tako što ćete prestati sa onim što radite i posvetiti im punu pažnju. To će u korjenu saseći bilo kakvo prenemaganje.

Budite uvijek svjesni djetetovih potreba. Glad i umor dosta doprinosi tome da djete počne da se prenemaže.

Pohvalite djete kada uradi nešto dobro, ako vas pita ili zamoli na lijep način, tako što ćete mu češće odgovarati potvrdno u toku dana, samo zato što vas je lijepo pitalo. „Pa, rekla bih da ne možeš dobiti sladoled, jer smo ga sinoć jeli, ali pošto si lijepo pitao, može!”

Kada se djete prenemaže, to je najčešće način da pita za nešto onda kada je isfrustrirano. Prenemaganje je zapravo vrlo blisko plakanju. Najčešće je kod djece predškolskog uzrasta i javlja se sve do šeste ili sedme godine djeteta.

Ako primjenite navedene ideje, nadamo se da ćete pomoći svom djetetu da prestane sa prenemaganjem prije nego što mu ono pređe u naviku. Pokušajte da odvojite vrijeme da saslušate djete kako biste sasjekli prenemaganje u korjenu.

Izvor: kidsactivitiesblog.com / Najbolja mama na svetu

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top