Islamske temeU Fokusu

Najveće stradalništvo je izgubiti sebe i svoje porodice na Sudnjem danu

Molimo Allaha da naša srca učvrsti u Njegovoj vjeri, da nas i našu djecu, i naše porodice, poživi u islamu i imanu, i da nas usmrti u islamu i imanu, da nam oprosti grijehe i da nas zajedno sa našim najmilijima uvede u Džennet Firdevs. Amin!

Piše: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Musliman i muslimanka su posvećeni odgoju djece i brizi za očuvanjem porodice jer čvrsto vjeruju u Ahiret i obračun na Sudnjem danu, odnosno polaganje ispita za emanete koji su nam povjereni, a jedan od tih emaneta su upravo naša djeca, odnosno naša porodica.

I kako god ne dozvoljavaju da izgube svoju djecu i svoju porodicu na dunjaluku, vjernicima je još više stalo da ne izgube svoje porodice na Ahiretu, jer je to, zaista, najveći gubitak i stradalništvo, kao što se navodi u ajetu: ”Reci: ‘Stradat će, uistinu, oni koji na Sudnjem danu izgube i sebe i porodice svoje. Eto, to je pravo stradanje!” (Ez-Zumer, 15.)

Umjesto toga, musliman i muslimanka se nadaju i stalno upućuju dove Allahu da ih spoji sa njihovom djecom i roditeljima u Džennetu.

I ono što će upotpuniti sreću i radost vjernicima u Džennetu, jeste to što će im se pridružiti njihova djeca i njihovi potomci u Džennetu, kao što je Uzvišeni Allah rekao: ”Onima koji su vjerovali i za kojima su se djeca njihova u vjerovanju povela priključit ćemo djecu njihovu, a djela njihova nećemo nimalo umanjiti – svaki čovjek je odgovoran za ono što sâm čini.” (Et-Tur, 21.)

Ibn Ebi Hatim bilježi predaju od Abdullaha ibn Abbasa u kojoj je rekao: ”Allah će djecu vjernika spojiti s njihovim roditeljima makar njihova djeca bila na nižem stepenu u Džennetu, da bi im upotpunio radost.”

Molimo Allaha da naša srca učvrsti u Njegovoj vjeri, da nas i našu djecu, i naše porodice, poživi u islamu i imanu, i da nas usmrti u islamu i imanu, da nam oprosti grijehe i da nas zajedno sa našim najmilijima uvede u Džennet Firdevs. Amin!(saff.ba)

Povezani članci

Back to top button