Vijesti iz svijeta

Danska: Muslimanke i nemuslimanke protestvovale protiv odluke da se zabrani nošenje nikaba

U glavnom gradu Danske Kopenhagenu održani su protesti nakon što je Parlament Danske zabranio nošenje burke i nikaba, javlja Anadolu Agency (AA).

Protesti koje je organizovalo udruženje “Women In Dialogue” održani su ispred zgrade državnog Parlamenta.

Na protestima su učestvovale brojne muslimanke ali i nemuslimanke koje su, nošenjem burke i nikaba, željele izraziti nezadovoljstvo odlukom danskog Parlamenta.

U deklaraciji koju su aktivistice “Women In Dialogue” podijelile okupljenima navodi se da konačno treba prestati lov na vještice kada je riječ o muslimanima u Danskoj.

Navodi se i kako je odluka danskog Parlamenta u suprotnosti s ljudskim pravima, napominjući kako će neke ženske osobe zbog ovog zakona morati prekinuti obrazovanje, neće moći izlaziti van kuće i neće moći pronaći zaposlenje.

U deklaraciji se još navodi kako je ovaj zakon muslimane u Danskoj učinio građanima drugog reda, dok je žene koje nose burku ili nikab gurnuo izvan društva.

Podsjetimo, danski Parlament je danas usvojio zakon koji predviđa zabranu nošenja burke i nikaba u javnom prostoru u toj zemlji.

Za zabranu nošenja odjeće koja prekriva lice glasalo je 75 zastupnika, dok je 30 bilo protiv. U Danskoj se od prošle godine raspravlja o uvođenju ove zabrane koja od augusta stupa na snagu.

Oni koji se ne budu pridržavali ovog zakona bit će kažnjeni sa 135 eura. Za one koji ovaj zakon prekrše više od četiri puta svaki naredni put će biti kažnjeni sa 1.350 eura.

Ministar pravde Soren Pape Poulsen pojasnio je da policija na terenu neće zahtijevati od osoba pod burkom ili nikabom da otkriju lice nego će, nakon kažnjavanja, tražiti da se vrate svojim kućama.

U Danskoj, sa populacijom od 5,7 miliona, oko sedam posto čine muslimani. Prema podacima Univerziteta u Kopenhagenu iz 2010. godine, u Danskoj od 150 do 200 žena nosi nikab, a samo tri burku.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button