Zdravlje

Danas je Svjetski dan oralnog zdravlja: Najmlađe motivirati da cijene svoj osmijeh

- Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, obilježava s ciljem da se motivira populacija da cijene svoj osmijeh, vode brigu o svojim zubima, te shvate kako time mogu pomoći u zaštiti svog općeg zdravlja

Svjetski dan oralnog zdravlja (World Oral Health Day, WOHD) svake godine se obilježava 20. marta, kada se promoviše i razvoj svijesti o važnosti i brizi o oralnom zdravlju, te njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja kako kod djece tako i kod odraslih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Služba za školsku higijenu Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) svake godine obilježava ovaj dan koji je usmjeren na podizanje globalne svijesti o prevenciji i kontroli oboljenja usne šupljine, te usmjeravaju pažnju na cijelu populaciju, počev od ranog djetinjstva. Za oralno zdravlje bitno je kreirati zdravstvene politike, koji imaju svoju važnu ulogu u prevenciji bolesti usne šupljine.

Prethodnih godina Služba za školsku higijenu provodila je radionicu “Oralno zdravlje” u svim predškolskim ustanovama na nivou Zeničko – dobojskog kantona (ZDK), a u saradnji sa Curaproxom, koji su uz odrađenu radionicu o pravilnom pranju zubića, našim mališanima najstarijih vrtićkih grupa na poklon donirali četkice za pranje zubića.

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja u cijelom se svijetu, pa tako i u Bosni i Hercegovini, obilježava s ciljem da se motivira populacija da cijene svoj osmijeh, vode brigu o svojim zubima, te shvate kako time mogu pomoći u zaštiti svog općeg zdravlja.

COVID-19 je promijenio način društvenog života, tako da se obilježavanje Svjetskog dana oralnog zdravlja može iskazati na razne kreativne načine za djecu i odrasle, doprinoseći na taj način globalnom pokretu očuvanja sopstvenog zdravlja.

“Kroz Svjetski dan oralnog zdravlja želimo potaknuti promjenu, pokrenuti se, poboljšati zdravlje na ličnoj razini, i uključiti sve ‘Partnere u zdravlju’ kao ključne osobe u ličnoj edukaciji i zaštiti oralnog zdravlja, pomažući im da prepoznaju kako je prevencija veoma važna, a rano otkrivanje i liječenje bolesti osigurava najbolji terapijski ishod”, saopćeno je iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica.

Briga o oralnom zdravlju počinje u ranom djetinjstvu, briga o mliječnim zubima, uz stvaranje dobrih navika kod djece, ključna za zdravlje usne šupljine tokom cijeloga života.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button