Vijesti iz zemlje

Dan Karađoz-begove medrese: Škola tradicije, učenosti i savremenosti obilježila jubilej

Svečanim programom održanim u atriju škole danas je, 18. septembra 2020. godine, obilježen Dan Karađoz-begove medrese. Karađoz-begova medresa u Mostaru osnovana je prije 463 godine, a njen reaktivirani rad otpočeo je 18. septembra 1995. godine.

Odlomak Časnog Kur’ana na početku svečanosti proučio je, kao i prije 25 godina, hafiz Emin Tucović, profesor koji je u Karađoz-begovoj medresi uposlen od prvog dana njenog reaktiviranog rada.

Recitalom o Medresi na pređeni put od 25 godina podsjetila je maturantica Sara Kazazić, dok je na prve medresanske korake, prve generacije, prve muderrise, predvodnike, prve medresanske strepnje i nade kasidom „Uspomene“ podsjetila maturantica Sara Mezit.

Svoju poruku u ovom značajnom danu uputio je profesor hafiz Aid Tulek, diplomant prve poslijeratne generacije, a danas direktor Karađoz-begove medrese.

„Čestitam vam Dan Karađoz-begove medrese. Septembra 1995. godine ova škola je otvorila vrata svojoj prvoj poslijeratnoj generaciji, a mi danas obilježavamo ovaj značajan jubilej na jedan skroman način, shodno situaciji u kojoj se nalazimo. Bez obzira na situaciju, ipak želimo da se prisjetimo tih prvih dana, želimo da iskažemo vrijednost ove škole i svega što ona nosi, te da se prisjetimo njene historije, ali i da pogledamo u budućnost i perspektive koje nosi Karađoz-begova medresa“ – poručio je profesor hafiz Aid Tulek.

U svom obraćanju profesor Tulek se posebno osvrnuo na najveće vrijednosti i resurse koje posjeduje Karađoz-begova medresa, kazavši da su to najprije ljudski resursi, odnosno njeni učenici i profesori.

„Ovaj 18. septembar je jako značajan za sve nas, jer ova škola baštini vrijednosti znanja, obrazovanja, odgoja, kulture, napretka, a zasigurno su najveće vrijednosti ove škole ljudski resursi. Najveća vrijednost ove škole jesu učenici koji su završili i koji pohađaju ovu školu. Do sada je oko 900 učenika završilo ovu školu, a danas diljem svijeta govore o njenoj uspješnosti kroz svoj život, rad i djelovanje. Velika vrijednost ove škole jesu i njeni profesori, koji nastoje da na najbolji način pruže kvalitet u nastavi našim učenicima, koji prate savremene trendove i koji nastoje da ova škola bude prepoznata i nakon što naši učenici završe svoje školovanje u njoj“ – istakao je direktor Karađoz-begove medrese.

Čestitku povodom 463 godine od osnivanja i 25 godina od reaktiviranja rada Karađoz-begove medrese uputio je mr. Salem efendija Dedović, muftija mostarski i predsjednik Školskog odbora ove škole.

„Četiri stotine šezdeset i tri godine od njenog osnivanja i dvadeset i pet godina reaktiviranog rada čini Karađoz-begovu medresu u Mostaru jedinstvenom u Hercegovini. Dvadeset i pet godina reaktiviranog rada donijelo je lijepih uspjehā i, ako Bog da, donijet će još, a na korist ove naše lijepe Bosne i Hercegovine, ali i šire“ – stoji, između ostalog, u čestitki Muftije mostarskog.

Hair-dovu na kraju svečanosti proučio je mr. Muhamed Purišević, dugogodišnji profesor u Karađoz-begovoj medresi, a nakon programa priređenog za sve učenike i učenice, te sve uposlene, priređen je i zajednički doručak, te svečana sjednica Nastavničkog vijeća Karađoz-begove medrese.

Na svečanoj sjednici direktor škole je zahvalio profesorima koji su u Medresi od prvog dana njenog reaktiviranog rada: Šefki Tinjaku, Smaji Čolakoviću i hafizu Eminu Tucoviću, ali i svim drugim profesorima i odgajateljima koji svojim zalaganjem utiru sigurne i uspješne korake u medresanskom radu i djelovanju.

Posebnu zahvalnost direktor je iskazao učenicima i roditeljima učenika koji su sve protekle godine bili uz Karađoz-begovu medresu i njoj u amanet dali svoj evlad na odgoj i obrazovanje.

Svečana sjednica je bila prilika da se i određenim hedijama menadžment škole zahvali svim uposlenima na predanom radu, te su uručeni rokovnici sa amblemom Medrese, kao i hemijske i pera svim profesorima sa ugraviranim njihovim imenima i prezimenima.

Pred džuma-namaz u mesdžidu Internata proučen je Ja Sin i dova pred dušu plemenitog Karađoz-bega – osnivača Medrese, te umrle profesore i diplomante. Bio je to sadržaj kojim je, sjećajući se i onih koji više nisu među nama, obilježen Dan Karađoz-begove medrese u Mostaru, a ukupno obilježavanje završeno je hutbom profesora Smaje Čolakovića, koji je od prvog dana reaktiviranog rada dio Karađoz-begove medrese. Hutba je bila posvećena značaju obrazovanja u vakufu Karađoz-begovom i pređenom medresanskom putu od 1995. do 2020. godine.

Sve aktivnosti obilježavanja ovog značajnog dana priređene su i održane uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button