Brak i porodica

Da li ste majka – narcisoidni egzibicionista?

Da li ste majka – narcisoidni egzibicionista?

Nisko samopouzdanje i loše uspomene iz djetinjstva često su posljedica narcisoidnosti roditelja. Psiholog Elinor Grinberg navela je neke od osnovnih odlika roditelja narcisa a posebno narcisoidnih egzibicionista.Narcisoidni roditelji skloni su da idu iz krajnosti u krajnost. Ako ponašanje djeteta čini da imaju pozitivnu sliku o sebi, “vole” ga. Ako im ponašanje djeteta makar malo ne godi, prema njemu će imati samo negativne emocije. Nesposobni da kontrolišu bijes, u takvim situacijama zaboravljaju da su ikada o njemu mislili pozitivno i žele da mu naude.

Posljedica ovakvog tretmana je da djete ne uspijeva da stvori stabilnu, povezanu i objektivnu sliku o sebi. Roditelj je odraz u kome se djete ogleda, a kada je ogledalo iskrivljeno, i djete o sebi ima iskrivljenu sliku.

Majka narcisoidni egzibicionista posebna je sorta narcisa i Grinbergova je izdvojila 7 osobina po kojima se prepoznaje:

  1. Stalno mora da bude u centru pažnje

Žudi za pažnjom i uvek nalazi način da svaku priču preokrene u priču o sebi. Primjer: Kćerka je u bolnici, upravo operisana, a majka u posjeti razgovara sa drugim posetiteljima, jedva obraćajući pažnju na svoje djete.

  1. Ne umije da saosjeća

Narcisoidne osobe ne “osjećaju” šta drugi osjećaju. One mogu da razumiju tuđa osjećanja uz pomoć logike, ali ne da ih i osjete ili pate zbog njih. Zbog toga nisu ni previše brižne. Jedina osećanja koja ih pogađaju su sopstvena, i od njih prave predstavu. Na prebacivanje djeteta reaguje bjesom, jer ne može da shvati zašto se djete toliko uzbuđuje oko sitnice.

  1. Dominira porodicom i vrijeđa svakog ko joj se suprostavi

Čitavo domaćinstvo vrti se oko njenih želja. Sve mora da bude kako je zamislila, jer smatra da na to ima pravo. Ostali je slušaju jer u suprotnom pobjesni, vrijeđa ih i zagorčava im život. Udara tamo gdje najviše boli, ismijavajući djecu zbog fizičkih mana ili slabosti. Ako smatra dom odrazom svoje ličnosti, onda će zahtjevati da sve bude savršeno uredno i dotjerano. Ako joj dom nije važan, onda neće mariti ni za higijenu i urednost. Primjer: Majka nikad ne dopušta djetetu da pozove drugove jer se plaši da bi joj isprljali tepih ili namještaj.

  1. Sebična je

Njene potrebe i interesovanja uvijek su na prvom mjestu i ne zanima je kako će se to odraziti na ostatak porodice. Kad joj se negdje ide, odlazi i očekuje da se svi ostali snađu, i istovremeno raduju zbog toga što će ona dobro da se provede. Ako joj neko zamjeri zbog bezobzirnosti prema djeci, strašno se uvrijedi i proglasi ga sebičnjakom. Često djeluje kao da puno  žrtvuje za djecu – ako joj je važno kako su obučena, onda će trošiti puno novca na njihovu garderobu, ali će istovremeno odbijati da se sa njima igra. Zbog toga djeluje hladno i nezainteresovano.

  1. Očekuje od djece da budu savršena

Pošto njena djeca svijetu šalju sliku o njoj samoj, ta djeca moraju biti savršena. Ukoliko ne ispune njena očekivanja, slijedi razočarenje i bijes. Ona nije u stanju da svoju unutrašnju predstavu o sebi odvoji od predstave o svojoj djeci. Kad djete u nečemu ne uspije, ona se osjeća  neuspješnom. Kada djete postigne uspjeh, ona trijumfuje. Zbog toga vrši veliki pritisak na djecu da budu savršena i posebna, a u suprotnom ih očekuju vikanje, kazne i uskraćivanje ljubavi.  Djecu često okreće jednu protiv drugih opaskama poput: “Zašto nisi više nalik svom bratu?

  1. Ćudljiva je i sklona ispadima kad joj se ne povlađuje

Čim stvari nisu po njenom i više nije u centru pažnje, od sretne  mame pretvara se u razjarenu. Ne dozvoljava da iko ima drugačije viđenje situacije od njenog. Kada se muž ili deca ne slažu sa njom, shvata to kao lični napad. Uglavnom joj svi popuštaju radi mira u kući.

  1. Neprestano se mješa u živote svoje djece

Budući da je zavisna od tuđe pažnje, sklona je da se ubacuje svugdje, naročito zato što smatra da niko ne umije da radi stvari tako dobro kao ona. Naturiće pomoć svojoj djeci oko školskih zadataka, a onda preuzeti sve zasluge. Pokušat će da se ubaci u društvo svom djetetu jer će joj smetati da ono ima drugove sa kojima provodi više vremena nego sa njom. Smetaće joj svaki znak da njena djeca rastu i da im je sve manje neophodna.

detinjarije.com

Povezani članci