Da li je halal meso zaista sigurnije za ishranu?
Steven Burton, nemusliman, kreator online platforme Icicle za HACCP standard sigurnost hrane, napisao je osvrt ponukan događajem u Kaliforniji. Naime, jedna kalifornijska klaonica je namjerno podmetnula bolesno meso zaraženo rakom kože i pustila u prodaju. Pogledajte razumne ragumente: zašto je halal meso sigurnije za upotrebu? Jedan argument je dovoljan: halal standard obezbjeđuje dodatni par očiju koji kontroliše cijeli proces:
Mnogi muslimani su migrirali iz Sjeverne Afrike i Azije u Evropu i Sjevernu Ameriku. Ovi emigranti su donijeli svoju kulturu, običaje i gastronomsku tradiciju. Također su donijeli i prehrambene navike i pravila, koja definišu klanje i obradu mesa.
Proces obrade hrane u skladu sa Muslimanskih prehrambenim zakonom se naziva Halal. Halal je arapska riječ koja označava ‘dozvoljeno’. Iako već tradicionalno, meso zaklano prema jevrejskim košer standardima, muslimani mogu konzumirati, većina autoriteta danas prihvata jedino meso zaklano metodom koja se naziva ‘zabiha’.
Opširnije na portalu Halal magazin: