Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Hercegovci iz Drežnice čekaju da nafta poteče: BiH nova članica OPEC-a?

Hercegovci iz Drežnice čekaju da nafta poteče: BiH nova članica OPEC-a?

Al Jazeera boravila u Drežnici, mjestu u koje će krajem godine kompanija Shell krenuti u potragu za naftom.

Piše: Snježana Mulić-Softić

Nakon skoro 50 godina otkako su prvi put vršena istraživanja nalazišta nafte na području Drežnice kod Mostara, ovo čarobno mjesto na obalama rijeke Drežanke, puno prirodnih ljepota i još više siromašnog svijeta, moglo bi krajem ove godine zakoračiti u budućnost za koju se ne strijepi.

Kako je za Al Jazeeru potvrdio federalni ministar energije, rudarstva i industrije Eldar Trhulj, drugi svjetski gigant u naftnoj industriji u svijetu – kompanija Shell, koja je lani iz kanjona Drežanke, koje pripada području Dinarida, uzela geološke profile za laboratorijska ispitivanja – trebala bi krajem ove godine dobiti koncesiju za istraživanje potencijalnog nalazišta nafte na tom području.

Koliko pamte najstariji stanovnici  Drežnice, o mogućnosti da leže na neprocjenjivom bogatstvu tamo se pričalo nekoliko puta: 60-ih godina, zatim 70-ih, pa pred sami protekli rat – 1992. i ponovno lani, od kada im se, kako kažu, prvi put čini da se taj san može pretvoriti u zbilju.

Miris nafte

Prvog istraživanja iz 60-ih godina sjeća se 79-godišnji Džafer Turkić. Kaže da je u Drežnicu došla ekipa geologa iz Sarajeva, koja je istraživala 10 do 15 dana.

“Prvo su tražili pod crkvom, ali im se tu slabo pokazalo. Onda su išli na Perutac, pa na Sveče. Na oba ta mjesta dobro im se pokazalo. Bušili su po 80 metara u dubinu. Prvo bi iskopali rupu, a onda unutra konopcem spuštali eksploziv. Sjećam se da je poslije toga bio dim,  gljiva k'o u Hirošimi kad je pala atomska bomba. Iz toga je izletjelo kamenje. Ja i dva moja prijatelja sve smo to gledali, a onda su mi ti istraživači dali jedan kamen i pitali: ‘Miriše li?’ Pomirisao sam i rekao: ‘Ne miriše – smrdi.’ ‘Na šta miriše?’, opet su ponavljali tu riječ ‘miriše’, umjesto ‘smrdi’, a ja sam rekao: ‘Na gas.’ To im je bilo veoma drago”, priča Džafer.

 On je, kada je u Drežnici počelo drugo istraživanje, ono koje je radila američka kompanija Amoco, već bio u Njemačkoj.

Opširnije na portalu Al Jazeere:

 

Hercegovci iz Drežnice čekaju da nafta poteče

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top