Kutak za ženu

Upoznajte Isru el-Mudalal – glasnogovornicu Hamasa

Kao glasnogovornica Hamasove vlade u Gazi,Israa el-Mudalal (23) razbija stereotipe o Hamasovoj vladi i ličnosti žene muslimanke.
„Kada sam čula da ću biti postavljena na ovu dužnost vidjela sam ga kao početnom tačkom za ostvarenje sna o prenošenju vlastite poruke zapadnom svijetu“, kaže El-Mudalal. Ona namjerava da iskoristi svoj položaj da obavijesti i savjetuje svijet o humanitarnoj situaciji na okupiranim palestinskim teritorijama. Činjenica da je ona mlada muslimanka i majka povećava njenu podobnost za tu ulogu,tvrdi ona.
Odrastanje u Egiptu, Gazzi i Velikoj Britaniji gdje se njena porodica preselila kada je imala 10 godina, pružilo je Isri priliku da upozna ljude različitih Israa Al-Mudallal (Photo: AFP)nacionalnosti i kultura i to u različitim društvenim okolnostima. Tokom vremena provedenog u Velikoj Britaniji njeni roditelji su stekli doktorske diplome,a ona je imala priliku naučiti engleski jezik ali ne kao akademsku disciplinu, već kao jezik kojim se svakodnevno koristila. Nakon što se vratila u Gazu, diplomirala je na Islamskom univerzitetu u Kairu na polju medija.
Kao Palestinka u egzilu, Israa je razvila svoje vjerske i ideološke perspektive, nešto na čemu je zahvalna u svojoj novoj ulozi. “Moj posao zahtjeva intelekt, znanje, isčekivanje, strpljenje, poznavanje aktuelnih dešavanja u svijetu i zadovoljstvo poslom“, kazala je ona.
Vlastite sposobnosti iskristalisala je tokom rada za Press TV i El-Kitab TV, a također radeći kao prevodilac. Sastanci sa socijalnim aktivistima i parlamentarcima oblikovali su njenu političku svijest.
„Što više imam znanja, osjećam veću odgovornosti da ispravno radim svoj posao i prenesem otvorenu i iskrenu poruku“, navodi ona.
El-Mudalal vjeruje da imenovanje žene z glasnogovornika vlade Gaze je ojačalo položaj Palestinki u svim aspektima života. „Vlada se nada da će također biti otvorenija prema svijetu“, dodala je ona.

Njeno iskustvo iz života, studiranja i rada na Zapadu, smatra ona, pomoći će joj da to postigne. „Moramo pokazati da je ova vlada humana i sofisticirana“, insistira ona, te da nije teroristička kako to predstavljaju zapadni mediji i politički diskursi. „Naša poruka je upućena vladama i ljudima širom svijeta“.

Međutim, ona neće dolaziti u kontakt sa izraelskim medijima. „Nećemo imati kontakt sa okupacijom u bilo kojem obliku“, naglasila je ona. „To neprihvatljivo i protiv politike vlade u Gazi“.
Pored posla kao glasnogovornika vlade, Israa namjerava da nastavi sa svojim medijskim radom, produkcijom o humanitarnim pitanjima. „Svijet se promijenio i način komunikacije je transformisan“, a ona namjerava da iskoristi tu prednost.
Ona naglašava svoje uvjerenje da ljudska bića dijele zajednički jezik po pitanju osnovnih istina koje su jednostavne i lake za razumjeti. „Ko god poznaje čovječanstvo poznaje njegova prava“.
Na pitanje o tome kako će uravnotežiti svoj rad i porodične obaveze kao mlada majka, ona je jasna. „Palestinci uvijek pronađu način da se suoče sa okolnostima u kojima se nalaze, i bez obzira koliko imamo obaveza, naš posao uvijek mora biti prioritet“.
El-Mudalal ima četvorogodišnu kćerku iz braka koji je okončan razvodom u njenoj 20.godini. „Ona je posebna stvar u mom životu“,kaže ona. Njena porodica i otac djevojčice brinu o njoj dok Israa radi.
Israa nije član Hamasa. „Ne pripadam nijednoj političkoj frakciji. Ja sam samo Palestinka“, navodi ona.
Israa kaže da je svjesna velike odgovornosti svoj položaja, naročito zbog godina, ali insistira da pol nije problem. „Palestinke imaju aktivnu ulogu na ulici, organizacijama, u medijima. Nemam nikakve poteškoće što sam žena. Imamo sve slobode koje su nam potrebne“.
Hamas ima žene ministre u svojoj vladi,a nekoliko žena su i zakonodavci.

IslamBosna.ba

Povezani članci

Back to top button