DuhovnostIslamske temeU Fokusu

Čvrsto vjeruj u sudbinu

Nećeš biti smiren, čovječe, niti ćeš ispravno razmišljati sve dok ne povjeruješ u kada i kader. Zašto ga izgaraš zbog onog što ti se već desilo, kad se to, po Allahovoj volji, moralo desiti.

Allah, džellešanuhu, objavio je:“Nema udesa koji zadesi Zemlju, niti zadesi vas, a da nije u Knjizi i prije nego što ga damo Mi…“(El-Hadid,22). Pero koje je zabilježilo usud prestalo je pisati, listovi su se osušili, stvar je završena; čovjeka će zadesiti samo ono što mu je Sveznajući Allah odredio, tačnije, neće ga mimoići ono što je određeno da mu se desi, niti će ga zadesiti ono za šta je određeno da ga mimoiđe.

Ako u ove istine čvrsto povjeruješ i ako ih u sebi “pohraniš“, iskušenja ćeš doživljavati kao Božije darove, to jest sve ćeš okrenuti u svoju korist. A imaj na umu i sljedeći hadis: “ Allah iskuša onogakome želi dobro.“Onda ne dopusti da se uznemiriš ako ti se dijete razboli, ili pak ako umre, ako bankrotiraš, ili ti izgori kuća, jer je sve to Allahovo određenje – u tom je kušnja koju ti Allah šalje da bi ti oprostio grijehe i nagradio te.

Blago onima koje Allah iskuša , a oni se strpe i budu zadovoljni Allahom, Koji daje i uzima, pruža i uskraćuje, Onim Koji neće biti pitan o onome što radi, a ljudi će biti pitani.

Nećeš biti smiren, čovječe, niti ćeš ispravno razmišljati sve dok ne povjeruješ u kada i kader. Zašto ga izgaraš zbog onog što ti se već desilo, kad se to, po Allahovoj volji, moralo desiti.

Nipošto nemoj misliti da si mogao spriječiti nesreću! Ne, mi, ljudi, to nismo u stanju, makar nam i bilo krivo što to nismo mogli učiniti; ko hoće neka u ove moje riječi vjeruje, a ko neće ne mora, ja ga ne tjeram, ali…

Još nešto! Povinuj se sudbini prije nego što te savladaju srdžba, kukanje i kajanje. Nastoj osjećati potpunu smirenost pošto poduzmeš sve uzroke i iscrpiš sve mogućnosti pa se zatim desi ono od čega si strepio. I nipošto nemoj reći:“ Da sam učinio tako i tako, bllo bi to to!“ , već reci: “Allah je odredio i šta je htio uradio je!“,  kako stoji u jednom hadisu.

Izvor: 30 razloga da budeš  sretan

Autor: Aid el-Karni

Za Akos.ba priredila: Samra H.

Povezani članci

Back to top button