Za djecu i omladinu

Čuvajte se „pristojnih“ internet Romea

Nijedno mjesto ne nudi sigurnu izolaciju kao što to nudi internet. Tu je uvijek “noć” i nema radoznalih očiju koja motre po alejama, parkovima i plažama. To je zona za koju imate dozvolu da vozite divlje sa bilo kim od pripadnika suprotnog pola a da ne budete uhvaćeni od “moralne policije”. To je mjesto u kojem čak i muškarci s brado prelistavaju profile različitih  djevojaka i komuniciraju sa više njih istovremeno. To je mjesto gdje iskrenost i otvorenost (u takvim razgovorima) dostižu najviši nivo jer nema straha od neželjne trudnoće. Sajber Romei (Cyber Romeos’) su nove ikone na internetu.

Ne prođe dugo, a tvoja mlađa sestra koja je konvertovala u islam zadržavši svoje djevojačko prezime, na svome zidu izbaci status “Zamolila bi svu braću da mi ne šalju bilo kakve vrste privatnih poruka”. Ovakav hrabri status je vjerovatno uspaničio mnoge mladiće koji su joj mislili poslati privatnu poruku, ali naravno na lijep način. Postavlja se pitanje: da li se bilo ko od tih mladića ponaša nepristojno? Ne. Svi su oni kulturni i radije se pokazuju u kulturnom liku. Pa zašto se onda ova djevojka žali i tako piše na svom zidu?

Neke djevojke su dovoljno pametne da procjene namjere osoba koje im nisu mahremi. Mnoge sestre nemaju takve osobine. Ovom prilikom ih upozoravam da čuvaju svoju čast, posebno od kulturnih mladića. Takvi vam prilaze sa namjerom da vas “poduče”, ili da vam “pričaju o vjeri”. Prije nego vas zavedu da s njima podijelite vaše fotografije ili broj mobilnog telefona, oni s vama dijele najave islamskih radionica, vorkšopova, video klipova i plakata/slika. Oni nekad traže da dovite za njih u vrijeme ispita. Oni će vam dati “stručan” savijet iz oblasti morala i etike.

Oni vam nikada neće dati bilo kakav razlog da posumnjate u njihove romeoske namjere. Oni su maksimalno kulturni. Oni se nikada ne ponašaju nekulturno prema  vama, ali ako znate da je čak i pričanje kao i zbližavanje sa osaboma koje vam nisu mahrem nekulturno i jedan vid nepristojnosti, onda su očitovanja drukčija. S druge strane, muslimanski ummet se ujedinio oko protesta protiv Sarkozija (Sarkozy) i zabrane nošenja nikaba na licu sestara muslimanki, a s druge strane imamo Sajber Romeovce, koji se tiho prikradaju u mahramu i kvare muslimanske djevojke. Između ovog dvoga: ko je veća opasnost za čast muslimanki?

Ovo je idealan dijalog kojeg muslimanke koriste kada im se pokuša približiti neko ko im nije mahram:

Nemahram: Eselamu alejkum, tvoj ID je sladak. Mašallah.

Sestra: Izvinite! Vi mi niste mahram.

Nemahram: Ah, samo sam ti se javio kako bi te zamolio da uputiš dovu za mene, s obzirom da se vrijeme ispita bliži.

Sestra: Da li je dozvoljeno poslati zahtjev ženskoj osobi koja ti nije mahram samo da je zamoliš da dovi za tebe? Da li vjeruješ da će takve dove Allah uslišati? Ljubazno te molim da mi više ne smetaš.

Autor: Nisaar Y. Nadiadwala

Izvor: teensinislam.com

Za Akos.ba preveo Fahrudin Vojić

Povezani članci

Back to top button