Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Čovječe, da li su ti draži jarani od tvoje supruge?

Čovječe, da li su ti draži jarani od tvoje supruge?

Koliko smo svjesni da su naše supruge naši najbolji prijatelji?

Naš Poslanik, s.a.v.s., kaže: „Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim suprugama.“ Zašto baš suprugama, šta misliš? Jer je lahko biti kulturan i fin kad si u javnosti, i plašiš se šta će ti ljudi reći. Lahko je tada ne reći svašta, ne raditi svašta.
Prijatelje vidiš jednom sedmično, popijemo kahvu, popričamo, čujemo se viberom, ali koliko mi jedni druge zbilja poznajemo? Ne možeš čovjeka upoznati dok s njim ne živiš i vidiš kako se ponaša kad ga niko (od raje) ne vidi.

Ali kad dođeš u svoju kuću, čovječe, u četiri zida, tada spadaju sve tvoje maske, i pokazuješ pravo lice. Pokažeš ko si i šta si, a to sve tvoja žena vidi. Naše žene nas ponajbolje poznaju, znaju naše mahane i vrline i što je još veće čudo, vole nas onakvim kakvi smo.
U četiri zida možeš biti silnik, i veliki zulumćar, iako te vanjski svijet i prijatelji vide kao ‘ljudinu’. ‘Ljudina’ znači biti na prvom mjestu dobar prema familiji, i supruzi, i djeci. Ako prema njima nisi fin, a fin si prema jaranima ili gazdi u firmi, zar se ne stidiš svojih postupaka? Kome glumiš, kome se pretvaraš?

Čovječe, zar ne znaš udaja od žene zahtijeva puno više žrtve nego od muškarca?
Žena udajom napušta svoj prijašnji život, svoju kuću u kojoj je odrasla, svoje roditelje i rodbinu s kojima je živjela.
Sve napušta, i ide da s tobom živi, čovječe, da s tobom provede život. Ona ne zna i ne može znati šta je čeka s tobom, ali važnija od toga joj je vizija budućeg života. Života s tobom. A kako se ti ponašaš prema njoj? Kako joj se ti obraćaš?

Vjerovatno nisi ni razmišljao o ženinoj žrtvi za tebe. Shvataš to zdravo za gotovo. A zaboravljaš da te Allah, dž.š., motri.
Zaboravljaš da On zna tvoje tajne misli, tvoja skrivena djela i namjere. Zaboravljaš da tvoja supruga nije tvoje vlasništvo, već Allahovo časno stvorenje i robinja.

Dana ti je u emanet da se o njoj brineš i paziš, a za svako zlo koje joj učiniš – znaj naći ćeš ga pred njenim Gospodarom. Allah te vidi i njemu ćeš odgovarati, a posljedice svojih djela ćeš okusiti već na dunjaluku. Allah, dž.š., neće nasilnicima dati sretan i lijep život, upamti, zato se pokaj dok još imaš vremena.

Da Allah nagradi naše supruge na svemu što čine za nas, iako toga često nismo svjesni, a često i ne zahvalimo na tome.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Portal Akos.ba pratite putem aplikacija za Android i Facebook.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top