Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > O obrazovanju i odgoju > Čitanje je bitna aktivnost u životu svakog pojedinca

Čitanje je bitna aktivnost u životu svakog pojedinca

Raprave, mišljenja i definicije fenomena čitanja aktuelne su uvijek  prisutne u svim društvima. O vrijednosti čitanja i njegovom značaju za pojedinca i društvo nerijetko su pisane u naučne studije. Šta je to ustvari fenomen čitanja? Mnogi  čitanje definiraju kao proces koji se sastoji u shvatanju smisla napisanih riječi i koji, na neki način, uspostavlja veze između napisanog (štampanog) i usmenog govora.

Piše: Azra Crnčalo-Lisica

Također, pod čitanjem možemo podrazumijevati izdvajanje informacija iz teksta. Radi se o procesu koji čitalac usmjerava na mnogo načina i za mnoge namjere.

Čitanje možemo posmatrati i kao psiholingvističku igru pogađanja. Ono uključuje interakciju između mišljenja i jezika, a učinkovito čitanje ne proizlazi iz precizne identifikacije i percepcije svih elemenata, već proizlazi iz vještine odabira ili selekcije nekoliko (najproduktivnijih) pravila za stvaranje pretpostavke o značenju.

Čitalačka aktivnost se definira i kao proces interpretacije ideja ili pojmova koje štampani ili pisani simboli predstavljaju. Simboli su grupirani u jedinice – riječi. Nauka smatra da je dobar čitalac sposoban slijediti tok misli onako kako se riječi grupiraju u fraze, fraze u rečenice i shvatiti rečenice, odnosno tekst. Kada nailazi na novu riječ, lomi je na komponentne jedinice, grafeme pretvara u foneme i uspoređuje s onim što već poznaje.

Više na Intelektualno.com

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com