Dijaspora

Ciklus predavanja: „Hulefau- Rašidin- Velikani Ummeta“ u danskom džematu Tonder

U džematu Tonder koji djeluje u okviru Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj je započeo projekat ciklusa predavanja pod nazivom „Hulefau- Rašidin- Velikani Ummeta“. Prva tribina u pomenutom ciklusu je bila o prvom halifi muslimana i najboljem drugu Allahovog poslanika s.a.v.s. Ebu Bekru.

Program je započeo uvodnim obraćanjem imama džemata Tonder prof. Dinko ef. Tokića koji je poselamio prisutne i upoznao ih o projektu i njegovom daljem razvoju sve do kraja kalendarske godine.

Gosta predavač prof. Kenan ef. Ćosić je na emotivan način predstavio život Ebu Bekra te stanje hilafeta za vrijeme njegove vladavine a prisutne džematlije su sa velikim interesovanjem upijale svaku riječ cijenjenog profesora. Poslije vaza orgnizirano je druženje uz kolače i kahvu koje su pripremile vrijedne džematlije Tonder džemata.

Džemat Tønder se nalazi na samom jugu Kraljevine Danske i spada u red manjih džemata Islamske zajednice Bošnjaka u Danskoj. Osnovan je 1999. godine velikim entuzijazmom i željom za promoviranjem svoje vjere, kulture i tradicije grupe Bošnjaka koji su došli u ovaj gradić u Dasnkoj tokom agresije na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Od tog dana džemat bilježi konstantni razvoj i zapažene rezultate na polju afirmiranja vjere islama i odgoja mladih naraštaja kroz prizmu Kur`ana i sunneta. Džemat danas broji oko 55 porodica koje svakodnevno nastoje da pomognu daljnjem progresu džemata. Naredna tribina pod nazivom „Omer el Hattab“ biće održana uz Allahovu pomoć početkom oktobra, piše bir.ba.

Na portalu Akos.ba ranije smo predstavili ovaj džemat kroz kratku reportažu koju možete pročitati ovdje.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button