Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Cigarete škode udjeljivanju sadake, kupovini stana, automobila i sl.

Cigarete škode udjeljivanju sadake, kupovini stana, automobila i sl.

U ime Allaha Milostivog Samilosnog!

Slava i hvala uzvišenom Stvoritelju, a neka su salavat i selam na najčasnijeg, najplemenitijeg i najodabranijeg među Njegovim poslanicima – Muhammeda s.a.v.s., njegovu porodicu, ashabe, šehide i sve sljedbenike do Sudnjeg dana, Amin!

Poštovana braćo i sestre u Islamu, siguran sam da je većina itekako svjesna činjenice da je ”pušenje štetno po zdravlje”, ili da ”pušenje izaziva rak pluća” ili ”pušenje u trudnoći škodi razvoju djeteta” itd. Međutim, ovaj tekst ne namjeravam iskoristiti upozoravajući na štetnost duhana po zdravlje onoga koji ga konzumira, jer gore citirana upozorenja koja se nalaze na svakom pakovanju cigareta, sama za sebe dovoljno govore.
Također, nije mi namjera polemisati o tome da li je pušenje cigareta haram ili ne.

Umjesto toga, želim da na jedan slikovit način podsjetim na interesantnu činjenicu koju sigurno svi veoma dobro znamo, ali joj ne pridajemo dovoljno pažnje i olahko smatramo da to ”i nije toliko značajno”, te je iz tog razloga negdje potiskujemo, odnosno vrlo rijetko o njoj razmišljamo, a još rijeđe upozoravamo one koje bi trebali upozoriti.

Obratimo pažnju na sljedeće…

Uzmimo da cijena jednog pakovanja cigareta od 20 komada u BiH iznosi 3,00 KM (većina pušača konzumira skuplje cigarete, a uskoro se očekuju nova poskupljenja), pogledajte kratku analizu o tome koliko novca se izdvaja na ovaj ”ćeif”.

SLUČAJ BR. 1.

1 osoba x 1 pakovanje dnevno = 3 KM dnevno = 90 KM mjesečno = 1080,00 KM godišnje.
Za 10 (deset) godina to je ukupno 10.800,00 KM = 1080 obroka hrane za one koji su u potrebi ili dobar polovan automobil ili krovna konstrukcija na kući ili godišnje stipendije za tri studenta u iznosu od po 300,00 KM mjesečno, ili ili ili…
Za 20 (dvadeset) godina 21.600,00 KM = nov manji automobil ili sprat kuće ili godišnje stipendije za šest studenta u iznosu od po 300,00 KM mjesečno ili 2160 obroka hrane za one koji su u potrebi ili ili ili…
Za 30 (trideset) godina 32.400,00 KM = novi automobil ili sprat kuće s namještajem ili godišnje stipendije za devet studenta u iznosu od po 300,00 KM mjesečno ili 3240 obroka hrane za one koji su u potrebi ili ili ili…

SLUČAJ BR. 2.

Ukoliko osoba puši dva pakovanja cigareta dnevno, ili npr. situacija kada su u porodici oboje supružnika pušači, onda dolazimo do cifre od 2160,00 KM godišnje.

Za 10 (deset) godina to je ukupno 21.600,00 KM

Za 20 (dvadeset) godina 43.200,00 KM = odličan karavan automobil ili dva sprata kuće ili godišnje stipendije za dvanaest studenta u iznosu od po 300,00 KM mjesečno ili 4320 obroka hrane za one koji su u potrebi ili ili ili…

Za 30 (trideset) godina 64.800 KM = manji stan u urbanom naselju ili novo dobro opremljeno kombi vozilo ili godišnje stipendije za osamnaest studenta u iznosu od po 300,00 KM mjesečno ili 6480 obroka hrane za one koji su u potrebi ili …

SLUČAJ BR. 3.

Ukoliko oba supružnika puše više od dva pakovanja dnevno ili ukoliko imate više članova porodice
koji su pušači, onda su to iznosi od 3.240,00 KM ili 4.320,00 KM godišnje ili više… odnosno za 10 godina 43.320,00 KM, za 20 godina 86.400,00 KM, a za 30 godina skoro 130.000,00 KM!

SubhanAllah, zamislite šta se moglo učiniti sa 130.000,00 KM ili više!

Da li se ikada zapitaju oni koji treba da se zapitaju kako će se opravdati na sudnjem danu što im je u komšiluku ili širem okruženju, za vrijeme njihovog životnog vijeka, bilo ljudi koji su oskudjevali sa hranom, odjećom, lijekovima, obrazovanjem itd., a oni su to mogli spriječiti?!

Da li su svjesni činjenice da su mnogo toga mogli (i bili dužni) učiniti/pomoći? Ako pak nisu svijesni toga, da li im je onda možda ”palo na pamet” da su uskratili sebi ili svojoj djeci stan, automobil, školovanje itd.?!

Na kraju, prisjetimo se hadisa poslanika s.a.v.s. u kojem stoji da se čovjek neće pomaknuti sa svoga mjesta na Sudnjem danu, dok između ostalog ne bude upitan i za imetak kako ga je stekao i kako ga je potrošio. (Tirmizi)

Molim uzvišenog Stvoritelja da svi uzmeno pouku i da ovo na sudnjem danu bude dokaz za nas a ne protiv nas. Amin.

Za Akos.bA piše: A.H.
 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top