O obrazovanju i odgoju

Četiri vještine koje dijete nauči samo u vrtiću

Neka dJeca će biti saosećajna i zainteresovana za vaše dIJete, druga će biti neprijateljski nastrojena i agresivna. Vaše dijete će naučiti o socijalizaciji više u tih par sati u vrtiću nego što su naučili u cijelom životu dotad,.

Neka dJeca će biti saosećajna i zainteresovana za vaše dIJete, druga će biti neprijateljski nastrojena i agresivna. Vaše dijete će naučiti o socijalizaciji više u tih par sati u vrtiću nego što su naučili u cijelom životu dotad, piše portal Zelena učionica.

Zavisno od toga šta je vaše dijete radilo pre nego što je krenulo u vrtić, ovo su neke stvari koje bi mogle predstavljati uzbudljive izazove za vas, kao roditelje, ali i za dijete:

Suočavanje bez roditelja ili braće i sestara

Moja djeca zaista su uživala u tome da imaju roditelje i braću i sestre oko sebe pa je za svakog od njih vrtić bio poprilična promjena. Promjena rutine, ali i suočavanje s novim iskustvima bez ljudi koji su dotad bili ključne osobe u njihovoj socijalnoj interakciji i emocionalnoj potpori. Srećom, predvidjeli smo ove stvari i osigurali mališanima vrijeme provedeno bez nas i bez njihove uobičajene “mreže” podrške tako da im vrtić nije bio tako veliki šok, ali je svejedno bilo potrebno prilagođavanje.

Slušanje i reagovanje na verbalno usmjeravanje i naredbe

Vidio sam djecu koja su zaista bila uspješna u rutini kod kuće i bila uspješan primjer starijeg djeteta bez puno instrukcija. Ali, u vrtiću, djeca većinom dobiju instrukcije vaspitača te rade ono što i druga djeca rade i to se čini kao jedna od ključnih stvari s kojom se djeca susreću u vrtiću.

Socijalizacija

Neka djeca će biti saosećajna i zainteresovana za vaše dijete, druga će biti neprijateljski nastrojena i agresivna. Vaše dijete će naučiti o socijalizaciji više u tih par sati u vrtiću nego što su naučili u cijelom životu dotad. I uvijek kada sam razgovarao s djecom o njihovom danu, socijalizacija i odnosi s drugom decom i vaspitačima bili su na vrhu tema o kojima su oni htjeli da razgovaraju.

Promjene i nezavisnost

Dio onoga o čemu djeca uče je i kako doneti pravu odluku, na hiljadu malih načina, puno puta na dan. Vaspitači će im omogućiti da ‘izaberu’ slušati, slijediti osnovne instrukcije i prilagoditi se na svoj način. Velik izazov predstavljaju i razne aktivnosti za djecu i zavisno od toga kakvi su kod kuće, doći će ili neće do malih trzavica između djeteta i vaspitača ili druge dece.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button