Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Četiri godine od pogibije Have Šljivić Dovadžija, pravosuđe palo na ispitu

Četiri godine od pogibije Have Šljivić Dovadžija, pravosuđe palo na ispitu

Danas se navršavaju pune četiri godine od pogibije Have Šljivić Dovadžija (27), vrijedne supruge i majke dvoje maloljetne djece.
Ni nakon četiri godine, pravosuđe naše zemlje još uvijek nije završilo sudski postupak protiv okrivljenog za njenu smrt.

Podsjećamo, pješakinja Šljivić Dovadžija je smrtno stradala u teškoj saobraćajnoj nesreći koja se dogodila 1. aprila 2014. godine u sarajevskom naselju Nedžarići, kada ju je na pješačkom prelazu velikom brzinom udario automobil VW Golf 6 kojim je upravljao Semir Rastoder.

Dan nakon saobraćajne nesreće, osumnjičeni je pušten na slobodu što je izazvalo uznemirenje javnosti te je organizovan protestni skup na mjestu nesreće kako bi građani izrazili svoje nezadovoljstvo radom institucija za provođenje zakona.

Istraga Tužilaštva Kantona Sarajevo je trajala više od šest mjeseci a optužnica je podignuta 28. oktobra 2014. godine. Suđenje optuženom Semiru Rastoderu je počelo 29. decembra 2014. godine nakon što se optuženi izjasnio da nije kriv. Prvostepena presuda je donesena 15. oktobra 2015. godine a optuženi je osuđen na pet godina i šest mjeseci zatvora. Prema presudi Kantonalnog suda u Sarajevu, dvadesetpetogodišnji Rastoder je upravljajući Golfom 6 na Bulevaru Meše Selimovića udario 27-godišnju Havu Dovadžiju, koja se vraćala s posla. Pri tome je Rastoder vozio brzinom od 103 kilometra na sat na saobraćajnici na kojoj je brzina ograničena na 60 kilometara na sat, iako svjestan da upravljajući vozilom na ovakav način može nastupiti zabranjena posljedica.

U toku je postupak po žalbi pred Vrhovnim sudom Federacije BiH koji traje već skoro dvije godine.
Pokušali smo dobiti odgovor od Suda u kojoj fazi je postupak ali nismo dobili odgovor.

Amar Dovadžija, Havin suprug, za Akos.ba je izrazio svoje nezadovoljstvo radom pravosuđa i razočarenje odugovlačenjem drugostepenog postupka. “Kada je u pitanju drugostepeni postupak, dešava se ono što sam i pretpostavio da će se desiti. Dok je bilo na Kantonalnom sudu, bilo je pod pritiskom javnosti, međutim kako je otišlo na drugostepeni postupak, nema pritiska javnosti i to se lagano razvlači i zataškava” – ističe Dovadžija.

Havina smrt je iznenadila i rastužila sve one koji su je poznavali. O njoj je napisano i nekoliko tekstova a neke od njih možete pročitati:

Šehida Dovadžija Hava

Pouke sa dženaze Have Dovadžija: “Sanjala sam Havu u bijelom sa krunom na glavi…”

Pouke iz preseljenja Dovadžija Have

Redakcija Akos.ba

 

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top