Liderstvo i menadžmentU Fokusu

Budi najbolja verzija sebe

Svima nam je dobro poznat hadis o čovjeku koji je ubio 100 osoba. A potom se iskreno pokajao i na savjet jednog učenjaka, zaputio u drugu zemlju kako bi se otrgnuo od lošeg društva koje bi ga moglo spriječiti u njegovom naumu. Čovjek se uputi ka toj zemlji, ali ga negdje na pola puta zadesi smrt. I kada stane pred Gospodara, da mu se presudi, Allah će reći melekima “Izmjerite rastojanje između jednog i drugog mjesta, pa ako bude bliži mjestu iz kojeg je krenuo, bacite ga u džehennem, a ako bude bliži mjestu prema kojem je krenuo, mojom milošću uvedite ga u džennet.” Meleki će izmjeriti rastojanje i ustanoviti da je bliži zemlji kojoj je bio krenuo, te će ga uzeti meleki milosti.” Čak se u predajama prenosi da je bio bliži zemlji iz koje je krenuo, ali je Gospodar zbog njegove iskrenosti i iskrenog pokajanja, pomjerio njegovo tijelo da prevagne na onu stranu koja će ga odvesti u džennet.

Jedna od poruka spomenute predaje je da vjernici cijeli svoj život treba da ulažu maksimalan napor u ostvarenju ahiretskih i dunjalučkih ciljeva. Vjernik ne treba težiti tome da bude dobar, nego da bude bolji, ali svakim danom svog života da bude bolji nego što je bio prethodnog dana. Biti dobar znači stagnirati, biti bolji znači aktivno raditi na poboljšanju i unapređenju svih svojih sposobnosti. I sam Poslanik s.a.v.s. je rekao Allah voli da čovjek, kada nešto radi, to uradi na najljepši i najpotpuniji način, ili kako je to davno sročeno Budi najbolja verzija sebe. Pa ako studiraš ne teži tome da budeš najbolji student u grupi, jer ćeš time stvoriti animozitet prema drugima, ili čak posegnuti za nelegalnim i nemoralnim sredstvima ka ostvarenju svog cilja, a poznato je da u islamu cilj ne opravdava sredstva. Nego se trudi da ostvariš svoj maksimum, da uložiš maksimalan napor u onome što radiš, iskoristiš 100% svog potencijala, a ono na šta ne možeš utjecati, prepustiš Allahu i na Njega se iskreno osloniš. Postavlja se pitanje koji su to načini da se ostvari spomenuti cilj.

Jedan od načina je okružiti se pravim ljudima, iskrenim vjernicima, iskrenim prijateljima, lijepo i pristojno odgojenim, časno i pošteno ostvarenim i sposobnim. Kako je to Resulullah s.a.v.s., rekao Dobar i loš drug su poput prodavača mirisa i kovača: prodavač mirisa će ti ili pokloniti miris ili ćeš ga kupiti od njega ili ćeš barem osjetiti i mirisati lijep miris, dok će ti kovač spaliti odjeću ili ćeš osjećati i mirisati neugodan miris.

Također, izbor bračnog druga je jedan od najvažnijih uzroka sreće i uspjeha ili nesreće i neuspjeha. U komentaru ajeta Gospodaru podari nam dobro i ovog i budućeg svijeta, protumačeno je da se dio koji govori o dobru ovog svijeta, misli na dobrog bračnog druga. A poznato je da je čestit brak taj kojim se upotpunjuje iman. Dok samoća, ili pogrešan izbor bračnog druga, u većini slučajeva, donose čovjeku nesreću i nezadovoljstvo svojim životom, što mu dio po dio otkida od njegovog imana, budući da je najlabilniji i najpodložniji šejtanovim spletkama i došaptavanjima upravo u trenucima tuge i srdžbe.

Hadis koji bi nas sve trebao motivirati jeste onaj u kojem Poslanik s.a.v.s., kaže da je najbolji onaj koji najviše koristi drugima. A u današnjem svijetu jedan od najboljih načina kako pomoći društvu jeste finansijska pomoć. Jasno je da bi ummet islama ponovo dosegao svoje zlatne dane ukoliko bi se povećao broj onih vjernika koji su se umno, karakterno, finansijski ostvarili, te bi svoja sredstva iskoristili za unaprijeđenje obrazovnih institucija, pomaganju siromašnih, izgradnji fabrika, i sličnih pozitivnih promjena u ummetu islama.

Postoji još mnogo načina kako ostvariti ono što nam se kroz ajete i hadise preporučuje. Dovoljno je razumjeti i biti svjestan kako će nas Gospodar pitati za to koliki smo trud uložili u onome što smo radili, i po pitanju ibadeta ali i onoga što je vezano za dunjalučke ciljeve.

Gospodara Uzvišenog molimo da ummet islama pomogne sposobnim, vrijednim, moralnim i karakternim vjernicima, i popravi naše stanje na bolje.

Za Akos.ba piše: Nazif Prentić

Povezani članci

Back to top button