Kutak za ženu

Žene u Islamu – budi divna

Žena u islamu?

 Jedne prilike, dok je Poslanik s.a.v.s. sjedio sa svojim ashabima, iscrtao je četiri linije u pijesku.

Kada je završio, okrenuo se ashabima i upitao: ”Da li znate šta predstavljaju ove linije.” Oni su odgovorili skromno, ne pokušavajući čak ni pretpostaviti: ”Allah i Njegov poslanik najbolje znaju.” Poslanik s.a.v.s. je odgovorio: ”Najbolje žene koje će biti u Džennetu su Hatidža bint Huvejlid, Fatima bint Muhammed, Merjem bint Imran i Asija bint Muzahim.”  Nakon nekog vremena, kada je Aiša r.a. odrasla, Poslanik s.a.v.s je rekao: ”Vrijednost Aiše među drugim ženama na svijetu je kao vrijednost tarida nad ostalom hranom.” ( *U tadašnje  vrijeme tarid je bilo jelo od mesa koje je bilo veoma cijenjeno) Ovih pet žena su one koje su dostigle savršenstvo – koje su nama darovane od našega Gospodara kao primjeri koje trebamo slijediti. Ove žene su dostigle savršenstvo zbog onoga što su one same bile. Sve su bile različite, nijedna nije bila gipsana kopija neke druge. Bile su jedinstvene, posebne i što je najvažnije voljele su Gospodara.

Naša majka Hatidža r.a. je predivni uzor za sve žene rođene nakon nje. Bila je voljena od strane Poslanika s.a.v.s., kao i od strane Allaha dž.š. Hatidža je bila poslovna žena, vodila je brigu oko finansijskih stvari, dok je Poslanik s.a.v.s bio zauzet prenošenjem i širenjem poruke islama. Bila je majka, jedina kojom je Poslanik bio oženjen u to vrijeme i jedina koja mu je rodila djecu. Rodila je i odgojila drugu posebnu ženu, Poslanikovu kćerku Fatimu r.a. Bila je poslovna žena, majka i divan dio naše historije.

Njena kćerka Fatima r.a. je imala posebno mjesto u Poslanikovom s.a.v.s srcu. Ne samo da je bila kćerka našeg voljenog Poslanika, bila je i supruga Alije r.a. i majka Hasana i Husejna r.a. Bila je poznata po izraženom  saosjećanju i brizi oko ljudi koji su bili u potrebi. Husejn r.a. je rekao da je znao viđati majku na namazu od zalaska sunca do njegova izlaska. Pričao je da je njena plemenitost, darežljivost i saosjećanje sa siromašnima bila tolika da nijedna siromašna osoba, niti prosjak nikada nisu prošli pored njene kuće,  a da im nije nešto udijelila. Bila je majka i supruga i jedna od najinspirativnijih žena naše prošlosti.

Sljedeća žena koja je spomenuta jeste Merjem r.a. Merjemina priča je veoma posebna. Dostigla je savršenstvo i ukazane su joj mnoge počasti od strane Allaha dž.š. kao što je obskrba na način koji je bio stran drugima, tako što je imala kod sebe voća koje ne bi rađalo u to doba godine. Ali naravno, najveća počast je svima poznata. A to je da je rodila Isaa a.s. iako je bila djevica. Ovo je trenutak kada o ovome trebamo razmisliti. Merjem nije bila udata i bila je samohrana majka. Njena priča je jedna od najpoznatijih priča u svijetu, iako nije bila udata. Dostigla je savršenstvo po onome što je ona sama bila, a ne za koga je bila udata ili zbog visokog položaja u društvu. Njeno savršenstvo je došlo iznutra.

Asija r.a. je, također, veoma inspirativna osoba koja nikada ne može biti zaboravljena. Bila je žena faraona, jednog od najvećih tlačitelja u historiji. U suštini, bila je žrtva porodičnog nasilja. Ali njena situacija je nije omela da postane što bolja može. Nastavila je da unapređuje svoju vezu sa Allahom dž.š., obraćala mu se u očaju i molila da joj podari kuću u Džennetu. Dostigla je savršenstvo i dato joj je jedno od najvećih počasti, spomenuta je u Kur’anu, o kojoj će cijelo čovječanstvo čitati do kraja  vremena.

I posljednja, ali ne manje vrijedna, naša majka Aiša r.a. Aiša nije bila majka, niti poslovna žena. Aiša je bila supruga, ali i učenjak. Bila je jedna od najvećih učenjaka svih vremena. Njen fokus nije bio da bude savršena domaćica, nego je njen primarni cilj bio da bude obrazovana žena, koja se borila za prava žena. Nije bila slabašna, stidljiva žena. Govorila je kada god je osjetila potrebu za tim, i nije se bojala boriti za svoja prava. Nije bila majka, ali ipak je bila jedna od žena koje su poznate po tome što imaju posebnu vrijednost kod Allaha dž.š. i Poslanika s.a.v.s.

Ovih pet žena su bile predivne, ali po kriterijima koje je postavio Allah dž.š., a koje nam je prenio Poslanik s.a.v.s. Bile su divne zbog onoga što one zaista jesu. Nije bilo nikakvog kalupa u koji su se morale uklopiti. Bile su posebne bez obzira na poteškoće u njihovim životima ili pritisku sa kojim su se morale suočavati. Bilo da je bila supruga, majka, neudata, poslovna žena ili žena koja preživljava porodično nasilje, to nije poremetilo njenu sposobnost da unaprijedi svoju vezu sa Allahom dž.š. Stoga, ko god da ste, u bilo kojoj poziciji da se nađete, dajte sve od sebe i budite divne. Jer, vi, uprkos vašim okolnostima, možete se uzdići visoko u očima Allaha dž.š. samo ako se fokusirate na ono što i jeste najvažnije – na Uzvišenog Allaha.

Autor: Reehab Ramadan

Izvor: suhaibwebb.com

Za Akos.ba prevela i obradila: Anesa Gegić

Povezani članci

Back to top button