Islamske temeU Fokusu

Buđenje u zoru: Izvor zdravlja i bereketa

Poslanik Muhammed, a.s., nas je u hadisu „Allahu, podari bereket mome ummetu u ranim jutarnjim satima!” kojeg bilježi imam Ahmed uputio na ono što je dobro i za naš dunjaluk i ahiret.

Nova istraživanja su pokazala da buđenje i ustajanje u zoru produžuje život, povećava aktivnost ćelija, te poboljšava ljudsku percepciju i mentalne sposobnosti.

Naučnici kažu da je šest sati spavanja u noći, od 22:00 do 04:00 identično kao i dvanaest sati spavanju u toku dana.

Hvala Allahu dž.š., Poslanik Muhammed s.a.w.s. nam je zapovjedio da ustajemo rano kako bi obavili namaz. Allah dž.š. je ukazao na važnost noći i kazao je kako je to idealno vrijeme za spavanje. To je kao zaštita koja štiti čovjeka od fizičkih i psihičkih problema.

Allah dž.š. kaže,On vam je noć učinio pokrivkom, san vam je učinio počinkom, a dan da se krećete.“ (tj. On oblači ono što postoji i zaklanja ga. Noć je učinio stankom i prekidom kretanja da bi se tijela odmorila. Pa tako noć biva smiraj kretanja i odmor te počinak postaje udoban i relaksacija za dušu i tijelo, a danju se ljudi razilaze kako bi stjecali sebi dobra za preživljavanje).

***

Poslanik Muhammed, a.s., nas je u hadisu „Allahu, podari bereket mome ummetu u ranim jutarnjim satima!” kojeg bilježi imam Ahmed uputio na ono što je dobro i za naš dunjaluk i ahiret.

Ovaj hadis je bio ono što me potaknulo na izradu stranice ProductiveMuslim.com! Takvi dragulji produktivnosti su izvori bereketa koje bismo trebali pronaći da bismo naše živote učinili produktivnijim. Rano buđenje je tako važan korak ka tome da dobijemo bereket i da se osjećamo dobro tokom cijelog dana.

Pokušajte ustati na noćni namaz a onda raditi u satima prije sabah-namaza. Ako ne možete, onda bar ustanite na sabah-namaz i ostanite budni sve do izlaska sunca prije nego što se vratite na spavanje. Ti sati su puni bereketa. Ako ste u mogućnosti ići na posao u tim satima, učinite to, obavit ćete puno više posla nego za cijeli jedan dan.

Izvor: kaheel7.com

Akos.ba 

Povezani članci

Back to top button