Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > Liderstvo i menadžment > Brojanje do deset: Uključite ovu strategiju u svoj svakodnevni život

Brojanje do deset: Uključite ovu strategiju u svoj svakodnevni život

Dok sam odrastao moj otac je glasno brojao do deset kada bi bio ljut na mene i moje sestre. To je bila strategija koju su on i većina drugih roditelja koristili kako bi se smirili prije nego odluče šta dalje uraditi.

Usavršio sam ovu strategiju uključivanjem upotrebe disanja.

Sve što trebate da uradite je slijedeće: Kada osjetite da ćete se naljutiti, udahnite duboko i izgovorite sebi broj jedan. Onda odmorite unutrašnjost svoga tijela izdisajem. Ponovite isti postupak sa brojem dva i tako redom do poslijednjeg broja deset (ako ste zaista ljuti nastavite do broja 25).

Ono što radite ovdje je veoma jasno, vježbate vaš um sa minimalnom verzijom meditacije. Kombinacija brojanja i disanja je tako opuštajuća da je, takoreći nemoguće da ostanete ljuti kada završite. Povećan kiseonik u plućima i vremenski razmak između momenta kada ste postali ljuti i vremena kada ste završili vježbu omogućuje vam da povećate svoju perspektivu. Pomaže vam da ‘velike stvari’ izgledaju kao ‘male stvari’.

Vježba je podjednako efektivna kod posla sa stresom ili frustracijama. Kada god se osjetite pomalo ugašenima, pokušajte s ovim. Istina je da je ova vježba odličan put da potrošite minutu ili dvije kada ste ljuti.

Uključio sam ovu strategiju u svom svakodnevnom životu samo zato što je relaksirajuća i uživam u njoj. Prvenstveno mi pomaže da se odljutim.

Izvor: ”Ne gubite živce zbog malih stvari” – dr. Ričard Karlson

Za Akos.ba sa engleskog prevela: Fahreta Vreva

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top