Vi ste ovdje
Home > Duhovnost > Islamske teme > O podučavanju u vanrednim prilikama

O podučavanju u vanrednim prilikama

Ummu Selema prenosi:

“Jedne noći Poslanik se probudio pa reče: “Subhanallah, koliko li je ove noći iskušenja spušteno na Zemlju i koliko li je blaga osvojeno! Probudite žene u sobama, jer mnoge obučene na ovom svijetu bit će gole na budućem svijetu.” (Buhari, ‘Ilm, 120)

Komentirajući sadržaj ovog hadisa ‘Askalani će u svome komentaru ustvrditi da je Vjerovjesniku bilo objavljeno u snu da će nakon njegove smrti muslimani osvojiti ogromna prostranstva i da će steći ogromno blago, što će nekim muslimanima biti veliko iskušenje. (El-‘Askalani, Fethu-l-Bari, II, str. 134)

Poznato je iz muslimanske historije da je daleko veći broj muslimana znao i uspio odoljeti takvim iskušenjima. Nažalost veliki broj naših muslimana koji su učestvovali u herojskoj odbrani Sarajeva i naše Republike, nije mogao odoljeti takvim iskušenjima.Umjesto da se istinski bore na Allahovome putu, oni na mukama zatvorenoga i zarobljenoga svijeta stiču i zarađuju ogromnu materijalnu dobit ostavljajući svoje sugrađane bez elementarnih uvjeta za život. Raznoliki oblici šverca i kriminala, čak i onih artikala koji se dijele u okviru humanitarne pomoći izgladnjelim ljudima, dovoljan su dokaz da su temeljne islamske moralne vrijednosti u ozbiljnoj krizi. Takvi će zasigurno zaslužiti Allahovu srdžbu i prokletstvo. Muhammed, a.s., je zamolio da se probude njegove žene jer su one bile najbliže, a to je tražio i zbog toga što su one trebale stupiti u namaz. Iz hadisa zaključujemo da je preporučljivo brzo pristupiti namazu kada postoji strah od kakvoga zla, kao što to uostalome kaže i Allah, dž.š: I tražite pomoć strpljenjem i namazom.. (1, 153).

Zbog toga je Muhammed, a.s., kada bi ga nešto rastužilo, imao običaj klanjati odmah dobrovoljni namaz, a to je i drugima preporučivao, osobito ako su sanjali nešto teško i neprijatno. Iz hadisa takođe zaključujemo da je lijepo izgovoriti “subhanallah” kada vidimo nešto strašno. Pored toga obaveza je na svim vodećim ljudima u lslamskoj zajednici da vjernike upozoravaju na sve moguće nedaće i neugodnosti s kojima bi se oni eventualno mogli suočiti, kao i to na koji način da preduprijede takve neprijatnosti. (El-‘Askalani)

Izvor: 40 hadisa sa komentarom

Autor: Adnan Silajdžić

Za Akos.ba izdvojila i priredila: Elmedina R.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top