Vi ste ovdje
Home > Obrazovanje i odgoj > Brak i porodica > Brak nosi slast Dženneta

Brak nosi slast Dženneta

„Brak je od mog sunneta. Ko ne bude prakticirao moj sunnet, meni ne pripada! Ženite se, jer ću se ja ponositi brojnošću svoga ummeta nad drugim! Ko bude imao mogućnosti – neka stupi u brak, a ko ne bude – neka posti, jer mu je post štit!“ (Hadis bilježi Ibn Madže, hadis je vjerodostojan )

Stvorivši ljudski rod, Allah, dž.š., je odredio da muškarac i žena jedno bez drugog ne mogu, te  iz tog razloga nam naredio brak kao jedini prirodan način udruživanja.

Allahov Poslanik, a.s., upozoravao je da će se, ukoliko se izostavi brak, u društvu pojaviti nemoral i anarhija, što najbolje ilustrira današnja slika u svijetu u kojem su se namnožile mnoge neizliječive bolesti.

Upravo zbog te važnosti braka, muslimanima je zabranjen celibat/neženstvo. Brak nije bio praksa samo posljednjeg Allahovog poslanika Muhammeda, a.s., već je bio praksa svih Allahovih poslanika, izuzev Isa, as., za kojeg se navodi da će taj svoj sunnet ispuniti u ahiri-zemanu, kojom prilikom će zadobiti i porod.

Prva porodica, odnosno brak, nastao je još u Džennetu između Adema, a.s., i hazreti Have. Zbog toga svaki brak koji se sklopi radi Allaha, dž.š., nosi slast Dženneta. Porodica predstavlja jedan dio Dženneta na dunjaluku i svako ko uđe u Džennet bit će u krugu porodice, odnosno niko neće boraviti sam.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top