Vijesti iz zemlje

Bošnjački član Predsjedništva najoštrije osudio izricanje smrtne kazne Mursiju

“Pozivam međunarodnu zajednicu da pokaže svoju dosljednost kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava i demokratskih normi te da učini sve što je u njenoj moći da izrečena smrtna kazna ne bude izvršena i da se za dr. Mursija osigura pravičan i pravedan sudski postupak”, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović najoštrije je osudio odluku egipatskog suda kojom je izrečena smrtna kazna bivšem predsjedniku Egipta dr. Muhammedu Mursiju i drugim istaknutim liderima i članovima Muslimanskog bratstva, saopćeno je iz Predsjedništva BiH, prenosi Anadolu Agency.

“Dr. Muhammed Mursi je voljom građana legalno izabran za predsjednika Egipta na prvim slobodnim i demokratskim izborima u Egiptu.  Svrgnut je vojnim udarom, a zatim je lišen slobode i podvrgnut politički montiranom sudskom procesu, čiji cilj je brutalni obračun sa političkim rivalima i neistomišljenicima, te u konačnici i njihova fizička eliminacija. Radi se o najgrubljem kršenju ljudskih prava i demonstraciji kontinuirane premoći sile nad vladavinom prava, diktature nad demokratijom i opresije nad pravdom”, izjavio je Izetbegović.

On je pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje u ovom slučaju.

{youtube}AWRa9g08wBE{/youtube}

“Pozivam međunarodnu zajednicu da pokaže svoju dosljednost kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava i demokratskih normi te da učini sve što je u njenoj moći da izrečena smrtna kazna ne bude izvršena i da se za dr. Mursija osigura pravičan i pravedan sudski postupak”, izjavio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button