Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bošnjaci iz Turske poslali kurbane za 1.000 porodica u BiH

Bošnjaci iz Turske poslali kurbane za 1.000 porodica u BiH

Kurbansko meso bit će podijeljeno stanovnicima Doboja, Žepča, Maglaja, Zavidovića i Srebrenice

 – U organizaciji udruženja kulture i solidarnosti „Bosna-Sandžak“  iz Izmira u Turskoj danas je izvršena podjela kurbanskog mesa Medžlisima Islamske zajednice Doboj, Žepče, Maglaj i Zavidovići, koji će dalje meso podijeliti onima kojima je najpotrebnije, javlja dopisnik Anadolu Agency (AA).

Oko pet tona kurbanskog mesa bit će podijeljeno za oko 1.000 porodica, osim u Maglaju, Doboju, Žepču i Zavidovićima, i u Srebrenici.  

Abdulah Gul, predsjednik udruženja rekao je za Anadolu Agency kako su klanje i podjelu kurbana omogućili Bošnjaci koji žive u Izmiru.

„Zaklano je 180 kurbana, od čega 30 u Rogatici, a 150 u Maglaju i Lukavcu nakon čega je meso sakupljeno na jedno mjesto i gdje je podijeljeno Medžlisima IZ koji će dalje dijeliti ovo meso. Na ovaj način Bošnjaci koji žive u Turskoj su odlučili da pomognu Bošnjake u Bosni i Hercegovini, pogotovo na mjestima pogođenim poplavama. Vjerujemo da će oko pet tona mesa sigurno dobro doći svima“, rekao je Gul.

Jedan od Medžlisa IZ koji će dobiti meso za podjelu je i Medžlis IZ Žepče. Imam Irdin ef. Tutnjić, inače drugi imam gradske džamije rekao je za AA da će meso dobro doći najugroženijima.

„Došli smo danas da preuzmemo hediju naše braće iz Turske, iz Udruženja „Bosna-Sandžak“ iz Izmira. Za Žepče vozimo 214 kurbana, a svaka vrećica sa kurbanskim mesom teška je četiri do pet kilograma, što je skoro tona kurbanskom mesa. U ime glavnog imama Medžlisa IZ Žepče, predsjednika Medžlisa IZ Žepče, u svoje lično ime i svih naših džematlija i stanovništva koje je ove godine pretrpjelo strašne poplave i štete želim iskreno da se zahvalim“, rekao je ef. Tutnjić, dodavši:

„Kurbansko meso će prije svega biti podijeljeno svim džematlijama koji nisu u mogućnosti da sebi u toku godine priušte toliko mesa. Osim toga, Medžlis i sam grad Žepče je bio pogođen poplavama dvaput u ovoj godini, u maju i augustu i nažalost, ove godine imamo mnogo više korisnika kojima će ovo meso dobro doći“.

Nakon što je kurbansko meso podijeljeno Medžlisima IZ, preostali dio podijeljen je i stanovnicima Maglaja.

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com