Vi ste ovdje
Home > Magazin > Zanimljivosti > Džamija na Tajlandu sagrađena bez ijednog eksera već 400 godina stoji uspravno

Džamija na Tajlandu sagrađena bez ijednog eksera već 400 godina stoji uspravno

Uprkos sukobima na tom području džamija sagrađena od drveta bez upotrebe ijednog eksera zadržala je svoj oblik i odolijeva zubu vremena i svim nedaćama koje su je pratile

  – U mjestu Narativa u regiji Patani na jugu Tajlanda nalazi se džamija za koju se vjeruje da je sagrađena prije 400 godina, ali bez upotrebe ijednog eksera, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprkos sukobima na tom području džamija je i dalje zadržala svoj oblik i odolijeva zubu vremena i svim nedaćama koje su je pratile.

Džamija koja je izgrađena za vrijeme islamske kraljevine muslimanskih Malajaca i dalje je otvorena i služi vjernicima.

Iako je nekoliko puta doživjela restauraciju i dalje je zadržala svoj prvobitni arhitektonski izgled koji privlači pažnju brojnih prolaznika ali i stranih turista.

Džamija je izgrađena od drveta bez upotrebe ijednog eksera a najveću pažnju ipak privlači neobičnim i jedinstvenim oblikom minareta.

Turisti koji posjećuju to područje obavezno posjete i džamiju kako bi se i sami uvjerili da taj neobični objekt već četiri  stoljeća stoji uspravno.

U mezarju pored džamije nalaze se i mezari muslimana koji su 2004. godine ubijeni od strane tajlandske vojske.

Fahreddin Saad, zamjenik škole u tom gradu, za AA je kazao da je prostor gdje je džamija sagrađena područje od velikog historijskog značaja.

“Džamija je izgrađena od drveta pomoću posebnih arhitektonskih planova. Nije upotrijebljen nijedan ekser. Pretpostavlja se da je džamija izgrađena u vrijeme islamskog kraljevstva. Mnogi koji posjete Patani posjete i džamiju”, rekao je Saad.

Anadolija

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top