Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Dijaspora > Bosanske dopunske škole u Velikoj Britaniji postoje dvadeset godina

Bosanske dopunske škole u Velikoj Britaniji postoje dvadeset godina

Trenutno u Velikoj Britaniji boravi preko 10.000 Bosanaca i Hercegovaca koji su većinom u ovu zemlju došli početkom agresije na domovinu

Piše: Admir Lisica

U Velikoj Britaniji bosanski jezik se uči još od ratne 1993. godine kada u ovu zemlju pristižu prve izbjeglice iz Bosne i Hercegovine. Kako kažu naši sagovornici, presudna ulogu u organiziranju dopunskih škola na bosanskom jeziku imala je ambasada Bosne i Hercegovine u Londonu, ali i volja bh. građana za očuvanjem tradicije.

– Šest dopunskih škola –

 Trenutno u Velikoj Britaniji boravi preko 10.000 Bosanaca i Hercegovaca koji su većinom u ovu zemlju došli početkom agresije na domovinu. Na početku, osim integrisanja u englesko društvo bilo je važno očuvati i sopstvenu tradiciju, a očuvanje tradicije počinje njegovanjem bosanskog jezika.

Sabit Jakupović, predsjednik “Bosnia UK Network”, krovne organizacije Bosanaca i Hercegovaca u Velikoj Britaniji, ističe da je nekada bio veći broj dopunskih škola na bosanskom jeziku. Danas postoji šest dopunskih škola koje njeguju bosanski jezik i našu tradiciju što također nije zanemariv broj.

“Prva škola na bosanskom jeziku počela je s radom u Londonu još ratne 1993. godine. Nekada smo se mogli pohvaliti da naša zajednica u ovoj zemlji ima čak jedanaest škola, a danas ih je nešto manje, tačnije šest. Trenutno bosanske dopunske škole postoje u Londonu, Hertfordshire, Derbyu, Coventryu, Birminghamu i Manchesteru. Zbog izostanka konkretne pomoći nadležnih ministarstava Bosne i Hercegovine sve je manje bh. dopunskih škola u Velikoj Britaniji, a time i broj naše djece koja pohađaju dopunsko obrazovanje. Ukoliko se nastavi s ovom praksom, ovaj trend će se nastaviti”, rekao je Jakupović za Anadolu Agency (AA).

– Bez pomoći nadležnih institucija –

Bosanske dopunske škole sasvim sigurno spadaju u čuvare bošnjačke kulture i tradicije. Upravo iz tog razloga je veoma bitno da postoje ovakve obrazovne institucije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Anes Cerić, manager “BH UK Networka”, ističe da uprkos svim problemima i nedovoljnoj podršci bosanske dopunske škole postoje kontinuirano već dvadeset godina što je svakako izuzetan uspjeh za veoma dobro organiziranu bh. zajednicu u Velikoj Britaniji.

“Iako od nadležnih institucija nema adekvatne pomoći u pogledu jačanja bosanskih dopunskih škola u Velikoj Britaniji to nas nije spriječilo da već dvadeset godina održavamo nastavu na bosanskom jeziku. I pored svih izazova, smogli smo snage da budemo pokrovitelji svih dosadašnjih susreta bosanskih dopunskih škola u Velikoj Britaniji. Važno je spomenuti da bez pomoći nadležnih institucija bit će jako teško održati dopunsko školstvo na Ostrvu. Postojanje bh. centara u Derbyju i Birminghamu predstavljaju osnovu za opstanak bh .dopunskog obrazovanja”, napominje Cerić.

Kako kaže Emir Bolić, učitelj u bosanskoj dopunskoj školi u Birminghamu, cilj ovih škola je da ukažu djeci na važnost očuvanja svoje tradicije. Primjetno je da djeca u većini slučajeva imaju priliku posjećivati Bosnu i Hercegovinu, a te posjete svojoj matici trebaju što više iskoristiti u pogledu obogaćivanja svog bosanskog jezika.

“Uvijek sam optimista i smatram da će naša djeca uspješno i pravilno savladati bosanski jezik. Mnogi naši učenici sada imaju priliku da u BiH putuju i po dva do tri puta godišnje. Za vrijeme svog boravka izloženi su bosanskom jeziku cijelo vrijeme, te toplo preporučujem da djeca čitaju dječije magazine, jelovnike u restoranima ili natpise na različitim proizvodima ili trgovinama jer na taj način mogu obogatiti dječiji rječnik”, konstatira Bolić.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top