EkonomijaU Fokusu

Bogat program, brojni sadržaji i vodeći svjetski eksperti na Sarajevo Halal Fair-u 2018

Bogat  program i vrlo zanimljivi paneli na kojima će neki od vodećih svjetskih stručnjaka iz oblasti halal industrije, biznisa i akademske zajednice diskutirati o aktuelnim temama vezanim za svjetsko i regionalno halal tržište očekuju učesnike međunarodnog sajma halal industrije Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018. Sarajevo Halal Fair (SHF) 2018, kojeg organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i  Islamskom razvojnom bankom (IsDB)  počinje u četvrtak, 27. septembra/rujna 2018. godine i trajat će tri dana.

Tokom tri dana trajanja Sarajevo Halal Fair –a (SHF) 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tokom svečane ceremonije otvaranja učesnicima će se obratiti  Amer Bukvić, direktor BBI, Israfil Kuralay, zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula, Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, Mujahid Yusuf Rawa, ministar u uredu premijera Malezije, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, dok će se učesnicima SHF 2018 video linkom obratiti i Mahathir Mohamad, premijer Malezije.

Prvog dana SHF 2018 učesnici će imati priliku prisustvovati panelu „Halal standardizacija i certifikacija/akreditacija“ u okviru koje će panelisti govoriti šta su zapravo halal standardi, procesu provođenja halal standardizacije i značaju halal certifikata.

Drugi panel koji će biti održan prvog dana SHF 2018 posvećen je kvalitetu halal hrane i njenom značaju za zdravlje konzumenata.

Prvog dana održat će se i B2B  sastanci bosanskohercegovačkih i malezijskih kompanija i privrednika iz BiH. U večernjim satima, u sarajevskoj Vijećnici bit će održan prijem za učesnike SHF 2018 čiji su domaćini Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, Muharem Šabić, ministar privrede Kantona Sarajevo i Amer Bukvić, direktor BBI Banke.

Drugog dana SHF 2018, u petak, 28. septembra/rujna 2018. godine, Sajam će posjetiti  Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

O iskustvu kompanija iz Federacije Bosne i Hercegovine koje su halal certificirale svoju proizvodnju i proizvode govorit će se u okviru info dana Asocijacije halal proizvođača pri Privrednoj/gospodarskoj komori FBiH.

Treći dan SHF 2018, u subotu 29. septembra/rujna 2018. godine, započet će dodjelom nagrada SHF 2018 najuspješnijim učesnicima.

U fokusu će biti islamske finansije, odnosno način na koji islamske finansije povećavaju rast u doba poremećaja čemu je posvećen panel čiji je moderator Sofiza Azmi, direktor, Cambridge IFA – konsultantske kuće za finansijske usluge koja se bavi razvojem i upotrebom moćnih najsavremenijih analitičkih alata za procjenu poslovnih podataka, makroekonomskih pokazatelja i razumijevanje trendova na tržištu.

Posljednjeg dana SHF 2018 bit će dodijeljene nagrade Global Islamic Finance Awards (GIFA), jedne od najprestižnijih nagrada u oblasti liderstva i islamskim finansijama. Osnivač GIFA nagrade za liderstvo i islamske finansije je Edbiz Corporacija, a nagrada se dodjeljuje od 2011. godine.

Tokom trodnevnog SHF 2018 održat će se i promocija prve Halal kuharice u Hrvatskoj, poznati bosanskohercegovački kuhari će održati prezentacije pripremanja hrane u skladu sa halal standardima, a bit će održana izložba „Biseri islamske arhitekture“ Islam Art Magazina u sarajevskoj Vijećnici.

Sarajevo Halal Fair 2018 AGENDA & FLOOR PLAN – FINAL

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button