Vijesti iz svijeta

Bivši premijer Maroka Abdelilah Benkirane: Arapsko proljeće još nije gotovo

- Govoreći na drugoj konferenciji Arapskog vijeća putem video konferencije kasno u petak, Benkirane je pozvao arapske čelnike da se pomire sa svojim narodom

Bivši premijer Maroka Abdelilah Benkirane izjavio je da Arapsko proljeće još nije gotovo, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govoreći na drugoj konferenciji Arapskog vijeća putem video konferencije kasno u petak, Benkirane je pozvao arapske čelnike da se pomire sa svojim narodom.

“Doći će dan kada će autoritarni vladari u arapskom svijetu tražiti sklonište da se sakriju ali ga neće naći”, rekao je Benkirane na konferenciji pod nazivom “Arapsko proljeće: pouke i budući izazovi“.

“Najbolje za njih je da se pomire sa svojim narodom”, rekao je Benkirane.

Istakao je da je pred Marokom i dalje dalek put kako bi u potpunosti postigao ciljeve revolucije pokrenute Arapskim proljećem.

Naglasio je da je ova sjevernoafrička zemlja “bila uspješna u suočavanju s Arapskim proljećem” te da svakako može poslužiti kao “model” za druge zemlje u regiji.

Arapsko proljeće predstavlja seriju demonstracija u 2011. godini koje su počele u Tunisu nakon što se tunižanski ulični prodavač zapalio u znak protesta zbog kršenja ljudskih prava tamošnjeg režima.

Demonstracije su se potom proširile u nekoliko arapskih zemalja u kojima su ljudi tražili zbacivanje autoritarnih vlasti, zapošljavanje, bolji životni standard, demokratiju i slobodu.

Akos.ba

Povezani članci

Back to top button