Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Bilal Memišević, šef odjela za ekonomske poslove Rijaseta IZ: Klanje kurbana je emanet IZ

Bilal Memišević, šef odjela za ekonomske poslove Rijaseta IZ: Klanje kurbana je emanet IZ

S obzirom da nam se približava Kurban Bajram kojeg karakterišu dva vjerska obreda, klanje kurbana i hadž, sa Bilalom Memiševićem, šefom Odjela za ekonomske poslove Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini razgovarali smo o aktivnostima IZ-a u okviru akcije Kurbani 2018.

Akos.ba: G-dine Memiševiću,  s obzirom da nam se približava Kurban bajram i da su već počele pripreme za kupovinu kurbana možete li nam reći koje su to aktivnosti koje IZ BiH poduzima kada su u pitanju pripreme za Kurban bajram?

Dr. Bilal Memišević: Aktivnosti Islamske zajednice kada je u pitanju Kurban bajram i pripreme za Kurban bajram traju cijelu godinu. U tome je suštinska razlika u čemu se Islamska zajednica razlikuje od svih drugih koji kurbane na ovaj ili onaj način nude bosansko-hercegovačkoj javnosti.

Islamska zajednica od 1966. godine, organizirano, u kontinuitetu pristupa realizaciji ovog ibadeta u ime onih koji to nisu u prilici uraditi u okviru svoje porodice, u svojoj avliji, zajedno sa članovima svojih porodica.

U proteklih pet – šest godina Islamska zajednica je napravila jedan novi pristup ovom projektu na način da se on realizira na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, da se apsolutna većina kurbana potrebnih za Rijaset i odgojno-obrazovne ustanove (medrese) Islamske zajednice u BiH koje implementiraju ovaj projekat nabavlja na prostorima na kojima žive povratnici. Pripreme su u punom jeku. Projekat je intenzivan tokom čitave godine. On ima svoje faze.

Za razliku od drugih, mi na ovom projektu radimo cijelu godinu. Mogli bismo reći da imamo proces pripreme, realizacije i analize. U procesu analize pomno prođemo kroz sve faze projekta kurbana i kurbanskih kožica i za nauk uzmemo sve ono što smo dobroga uradili, ali i eventualnih propusta. Tako ne dopuštamo da nam se eventualni propusti ponovo ne dese. Dakle, projekat je živ tokom cijele godine, jer na njemu radimo punih 12 mjeseci.

Akos.ba: S obzirom da je klanje kurbana ibadet i vjerska dužnost, koliko je važno znati sve o samom procesu od kupovine do preraspodjele kurbanskog mesa? I šta je to po vašem mišljenju na što posebno treba obratiti pažnju?

Dr. Bilal Memišević: Sami ste rekli da je ovo ibadet. Ovo nije trgovina, biznis. Ova vrsta treba da se razlikuje kod muslimana. Vjernik ima poseban pristup. Primjera radi, kad smo bolesni ne idemo u turističku agenciju da tražimo instrukcije kako da se izliječimo. Nego, tamo idemo kad želimo saznati za destinacije na kojima ćemo provesti godišnji odmor. Kad su kurbani u pitanju kod nas se desila velika pometnja. Svako nudi kurbane i kaže kako to radi na način s kojim je Svevišnji Bog zadovoljan. To nije uredu. Ovo je emanet Islamske zajednice. Kurbani su obaveza Islamske zajednice. Ona je tu obavezu preuzela kao najstarija i najorganiziranija organizacija kod Bošnjaka sa kompletnom infrastrukturom. Po mom dubokom ubjeđenju jedina je kadra da realizira ovaj projekat i ispoštuje šerijatske norme i standarde, te ispoštuje standarde vremena u kojem mi živimo, a to su potrebe veterinarsko-sanitarnih standarda i usluga. Vrlo je bitno ko to radi i gdje to radi.

Islamska zajednica će preporučivati da muslimani, članovi Islamske zajednice, ako su ikako u prilici, da to urade u krugu porodice, svoje čeljadi, a ako to nije tako onda odgovorno tvrdim da je Islamska zajednica kompetentna da odgovori izazovu emaneta prema Bogu i onima koji su joj to povjerenje dali. U tom smislu vrlo je bitno naglasiti da se radi o ibadetu, a ne o običnom klanju.

Mi iz Islamske zajednice skrećemo pažnju vjernicima da budu vrlo oprezni s kim ulaze u ovaj projekat i s kim ga realiziraju.

Akos.ba: Od koga Islamska zajednica kupuje kurbane i kako teče proces klanja, skladištenja, te kako se vrši raspodjela kurbanog mesa?

Dr. Bilal Memišević: Islamska zajednica je napravila dobar pristup nabavci kurbana. Ona raspolaže dobrom infrastrukturom i pokriva kompletan teren Bosne i Hercegovine. Do sada smo ogromnu većinu kurbana nabavljali u gornjem Podrinju (Žepa, Rogatica, Višegrad, Foča, Čajniče), te u povratničkim džematima Han Pijeska, Sokoca, Bratunca, Srebrenice, Zvornika, Kiseljaka, Glamoča, Duvna, Žepča, Pala, Knežine, Kaljine. Imamo vrlo razvijenu mrežu. Gdje god imamo imame oni dobro poznaju domaćine koji se bave uzgojem ovaca i goveda. S njima imamo redovne kontakte.

Kad je u pitanju klanje kurbana odabrali smo najbolje i najopremljenije klaonice. Držimo se fetve da, pozivom na hadis Allahovoga Poslanika alejhi sselam, kurban mora biti zdrav, a koju je izdalo Vijeće muftija.

Akos.ba: Šta znači da je kurban zdrav?

Dr. Bilal Memišević: U vremenu u kojem živimo ne možemo “odokativno” odrediti da li je zdrav. Svaki kurban kojeg žrtvuje Islamska zajednica mora imati pregled ljekara veterinara. Mora imati nalaz krvi  da nije zaražen brucelozom ili nekom drugom bolešću. Dakle, mora imati svu  potrebnu dokumentaciju, to je nešto što Islamsku zajednicu razlikuje od svih drugih. U Goraždu je iznajmljena jedna od tih klaonica. Registrovana je i u kantonu, i u državi. Mi u takvim klaonicama i realiziramo takve projekte, a ne po improviziranim prostorima, šupama, ispod krošnji krušaka i jabuka. Napravili smo organizaciju i sistem, te se nadamo da ćemo na najbolji način odgovoriti obavezama i emanetu kada je ovaj projekat u pitanju.

Islamska zajednica je zajedno sa odgojno-obrazovnim ustanovama u pobrojanim mjestima od povratnika otkupila nešto više od 8000 kurbana prošle godine. Nadamo se da ćemo to ponoviti i ove godine, te da će ovaj projekat iz godine u godinu rasti. U konačnici, IZ će na ovim projektima istrajavati dok mi Bošnjaci muslimani sa ovih prostora ne budemo kadri proizvesti sami sebi kurbane kod naših ljudi, na našoj zemlji i našem topraku.

Akos.ba: Gdje i na koji način se može uplatiti kurban preko Islamske zajednice u BiH?

Dr. Bilal Memišević: Islamska zajednica je donijela odluku da se ovaj projekat može realizirati samo preko Rijaseta i njegovih odgojno-obrazovnih ustanova – medresa, čiji je osnivač Rijaset IZ.

Kurbani se mogu uplatiti na račun Rijaseta, na balagajnama medresa, muftijstava i medžlisa. Pozivam muslimane, vjernike, članove IZ da ako su se odlučili na ovakav aranžman klanja kurbana, da ne čekaju posljednji dan pred klanje kurbana. Tako će olakšati i sebi, i nama.

Ako se uplate dešavaju dan uoči Bajrama onda se nama koji radimo na ovim poslovima dešavaju poteškoće oko nabavke. Ljudi koji se bave uzgojem ovaca i goveda žele blagovremeno prodati svoj hajvan namijenjen za kurban.

Pozivam sve da na vrijeme izvrše uplate i da nam dragi Allah ukabuli naše kurbane i ibadete i da nam da svako dobro na Ovom i Onom svijetu.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top