Vi ste ovdje
Home > U Fokusu > Svjetski poznati švicarski investitor Marc Faber: Karta protiv Trumpa u rukama Turske je NATO

Svjetski poznati švicarski investitor Marc Faber: Karta protiv Trumpa u rukama Turske je NATO

Turska u rukama ima dvije dostupne opcije na duži period. Može se zbližiti s Evropom i ostati u NATO-u ili se priključiti Šangajskoj organizaciji za saradnju. To će značiti da je Turska napustila Zapad i ima slabije odnose, te da će jačati odnose s Rusijom i Kinom. To je jedna mogućnost u rukama Erdogana. Mislim da Trump ne razumije koliko je to jedna stvarna mogućnost, naveo je Faber

Svjetski poznati švicarski invenstitor, financijer i analitičar Marc Faber izjavio je kako Turska nudi opcije na polju novih poslovnih saradnji, da će kupiti određenu količinu turskih dionica, te da je pravo vrijeme za ulaganje u tursku imovinu, javlja Anadolu Agency (AA)

Faber, koji je autor izvješća “The Gloom Boom and Doom”, za AA je kazao kako SAD ima pogrešnu vanjsku i ekonomsku politiku.

“Trump ne vodi diplomatiju u vanjskoj politici. On je poput slona u trgovini s porculanom. Napada na svakoga, ali tu na bilo koji način nema diplomatije”, rekao je Faber.

Naglasio je također, kako Turska nakon posljednjih dešavanja u svojim rukama ima alternativne opcije.

“Karta protiv Trumpa u rukama Turske je NATO. U Turskoj se nalaze vrlo značajne baze NATO-a. Turska u rukama ima dvije dostupne opcije na duži period. Može se zbližiti s Evropom i ostati u NATO-u ili se priključiti Šangajskoj organizaciji za saradnju. To će značiti da je Turska napustila Zapad i ima slabije odnose, te da će jačati odnose s Rusijom i Kinom. To je jedna mogućnost u rukama Erdogana. Mislim da Trump ne razumije koliko je to jedna stvarna mogućnost”, naveo je Faber.

Osvrnuvši se na aktuelna dešavanja oko kursnih kretanja turske lire (TL), Faber navodi kako će kupiti određene dionice u Turskoj, te kaže kako je danas pravo vrijeme za ulaganje u tursku imovinu.

Podvukao je također, kako trgovniska politika američkog predsjednika Donalda Trumpa svijet može odvući u recesiju.

“Ekonomisti okupljeni oko Trumpa vjeruju da su uzrok američkog trgovniskog deficita uvozne robe iz Kine. Kina je pokazatelj pada konkurentske moći Sjedinjenih Američkih Država, koje posljednjih 20 do 30 godina imaju niske kapitalne investicije. Ekonomisti su povjerovali da je za povećanje rasta potrebno povećati i potrošnju. Rezultat toga je, naravno, povećanje trgovinskog deficita”, smatra Faber.

Ponovno je upozorio kako globalni ekonomski ratovi koje pokreće SAD mogu imati razarajuće posljedice.

“Trgovinski ratovi su potpuna ludost. Nastavljaju se u vrijeme kada je globalna ekonomija svakako usporena. Naprimjer, pogledajte trenutno cijene bakra, potpuno su pale. To je jasan pokazatelj koliko je usporena globalna ekonomija. Ja smatram da se krećemo ka recesiji”, zaključio je švicarski investitor Marc Faber.

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top