Zdravlje

Bijeli luk – čudesan lijek iz prirode

Svi znamo da je bijeli luk zdrav, ali jeste li znali koliko?

Bijeli luk je bio cijenjen kroz historiju kao lijek i prirodni tretman za sve vrste zdravstvenih problema. To uključuje ubode komaraca, rane, bolesti srca, ospice, tumor, ugriz zmije, akne, prehladu, gripu! Bijeli luk pripada istoj obitelji kao i luk. Prema historijskim izvorima bijeli luk se kao ljekovita biljka koristio već 4.500 g. pr.n.e. , kad su graditelji piramida u Egiptu svakodnevno jeli češnjak radi poboljšanja zdravlja. Preporučao ga je i Hipokrat, otac medicine.

Sva pozitivna svojstva bijelog luka su potkrijepljena savremenim istraživanjima koja potvrđuju da ima antivirusna, antibakterijska i fungicidna svojstva. To je također snažan antioksidans i djeluje izuzetno povoljno na imunološki sustav sa protuupalnim svojstvima. Naučna istraživanja pokazuju da je dobar pri liječenju dijabetesa, raka i bolesti srca. Na srce i krvožilni sistav djeluje pozitivno tako da snižava loš holesterol i krvni pritisak, potiče cirkulaciju i sprečava moždani udar. Čak je jedno njemačko istraživanje pokazalo da je bijeli luk pomogao tijelu u borbi protiv virusa HIV-a.

Moć bijelog luka se u velikoj mjeri može zahvaliti sumpornim spojevima koje sadrži, kao što je alicin. Bijeli luk također sadrži vitamin C, B6, selen, magnezij, kalij, kalcij, magnezij i flavonoide.

Alicin daje bijelom luku brojna pozitivna svojstva, ali i njegov karakterističan miris. Alicin se formira tokom sjeckanja, drobljenja i žvakanja. Što se sitnije sjecka, stvara se više alicina. Alicin ima antibiotička, antivirusna i fungicidna svojstva, i razlog je zbog čega se bijeli luk koristi za liječenje kožnih infekcija poput atletskog stopala, herpesa i bradavica, probavnih i plućnih infekcija, kao što je proljev, kašalj i prehlada, Candida i ostali mikrobi.

Alicin počinje degradirati od trenutka nastanka i u kuhanju, pa je najbolje jesti sirovi i to nekoliko minuta nakon sjeckanja što omogućava optimalnu asimilaciju ovog spoja.

Bijeli luk adrži dialil sulfid, koji je dobar za krv i cirkulaciju, smanjuje loš holesterol i jača imunološki sistem.

Alicin i dialil sulfid zajedno utječu na porast razine GST enzima. Ovaj jaki enzim koji tijelo proizvodi je izuzetno važna pomoć pri izbacivanju toksina, lijekova i kancerogenih tvari iz organizma. Povećanje razine ovog i drugih enzima može biti jedan od načina na koji bijeli luk pomaže pri sprečavanju raka, pojačavajući eliminaciju mogućih kancerogena iz tijela. Zbog toga je bijeli luk odličan za prirodnu detoksikaciju tijela.

Protuupalna svojstva

Utvrđeno je da sumporni spojevi u bijelom luku imaju protuupalno djelovanje tako da inhibiraju aktivnost upalnih enzima. Zajedno s vitaminom C, češnjak vam može ublažiti bolove povezane s artritisom i napadaje astme.

Štiti rad srca i krvožilnog sistema

Bijeli luk je poznat po svojoj sposobnosti da prirodno snižava holesterol i krvni pritisak, i štiti od bolesti srca i moždanog udara. Također je utvrđeno da potiče proizvodnju dušičnog oksida u krvnim žilama pomažući tako njihovo proširenje, te potiče organizam da razgradi krvne ugruške.

Antioksidativna svojstva češnjaka mogu zaštititi od kardiovaskularnih bolesti inhibicijom oksidacije lošeg kolesterola, koji bi se inače nakupljao u stijenkama arterija. Nadalje, poznato je da folna kiselina iz češnjaka štiti kardiovaskularni sustav.

Bijeli luk i prevencija raka

Istraživanja su pokazala da ljudi koji redovito jedu bijeli luk, zajedno s drugim vrstama luka kao što su luk vlasac i mladi luk, imaju manje šanse da će oboliti od raka jednjaka, debelog crijeva i želuca. Moguće je da se to dešava zbog sposobnosti bijelog luka da smanji nastajanje kancerogenih spojeva. Njegovi sumporni spojevi, kao što je alicin, su u mnogim laboratorijskim istraživanjima zaustavili rast raznih vrsta raka, uključujući rak kože, želuca, debelog crijeva i rak dojke. Bijeli luk sadrži snažan antioksidans – mineral selen, poznat po svojim antikancerogenim svojstvima.

Bijeli luk – prirodan lijek za mnoge bolesti

Bijeli luk je svestrani lijek, a može se koristiti za liječenje čestih oboljenja kao što su prehlada, akne, gripa, herpes i bore. Bijeli luk može spriječiti pojavu nekih od degenerativnih efekata dijabetesa kao što su bolesti bubrega, nervnog sistema i mrežnice.

Za detoksikaciju tijela zgnječite režanj ili dva bijelog luka u toploj vodi i pijte dva puta dnevno, no  ako ste osjetljivi nemojte ga uzimati na prazan želudac.

Ako vam koža nije preosjetljiva na bijeli luk, možete ga primijeniti izravno na prištić ili herpes. Ako prištić istrljate režnjem nekoliko puta dnevno, on će nestati bez ožiljka. Bijeli luk biste trebali  uključiti u prehranu jer pročišćuje krv i može liječiti akne iznutra. Vrlo je učinkovit u liječenju oralnog herpesa.

Bijeli luk je siguran lijek za pacijente s astmom. Svaku večer prije spavanja, osoba oboljela od astme bi trebala popiti čašu mlijeka u kojoj su se kuhala u tri češnja.

Ako imate visok holesterol, redovito koristite bijeli luk u hrani, jer će to prirodno sniziti razinu holesterola.

Neugodan miris možete se ublažiti limunovim sokom, konzumiranjem svježih listića peršina ili mente, te jabuke, mlijeka, limuna ili grickanjem nekoliko zrna kave. Miris će također biti znatno blaži pojedete li zgnječeni režanj bijelog luka s maslinovim uljem.

https://zena.rtl.hr

Povezani članci

Provjerite također
Close
Back to top button