Vi ste ovdje
Home > Sport i zdravlje > Zdravlje > Više od arome: Ova četiri popularna začina rudnici su zdravlja za naš organizam

Više od arome: Ova četiri popularna začina rudnici su zdravlja za naš organizam

Ugodne i očaravajuće arome nisu jedino što nam pružaju ovi popularni začini. Mnogi su rudnici zdravlja i odlični borci protiv raznih zdravstvenih tegoba. Ako ih redovno konzumirate onda činite pravu stvar za sebe!

Ružmarin

Ako želite jelo obogatiti željezom ovaj začin je pravi izbor. Ruzmarin je veoma aromatičan i ljekovit začin, a povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, crijeva, krvne sudove i imunološki sistem. Ruzmarin ima dugu povijest kao ljekovita biljka koja poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sjećanja. 

Bosiljak

Za stare Grke bosiljak je bio kralj začina. Odlično pomaže pri varenju težih jela i zbog toga se često dodaje masnoj ribi ali i ostaloj masnoj hrani. Bosiljak popravlja apetit, podstiče varenje i ublažava grčeve, a istraživanja su pokazala da ekstrakt bosiljka može sniziti krvni pritisak.

Origano

Sadrži brojne minerale kao što su bakar, niacin i betakaroten, kao i druge hranjive supstance, a istraživanja su pokazala da je origano 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuka, 12 puta od narandži i četiri puta od borovnica. Zahvaljujući ruzmarinskoj kiselini koju sadrži, dodavanjem origana u jela smanjujete rizik od nastanka raka i srčanih bolesti.

Cimet

Cimet je jedna od najsvestranijih i najefikasnijih biljaka s dugim spiskom zdravstvenih blagodati, uključujući i izuzetnu efikasnost u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost insulina. Cimet ima antioksidativna, protivbakterijska i protivupalna svojstva, a mnoga su istraživanja pokazala da može pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka. Uz to, može smanjiti i krvni pritisak, holesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Pola kašičice ovog začina na dan i tijelu ste učinili veliku uslugu. U našim krajevima najviše se koristi u desertima i kao dodatak čajevima, ali jednako je dobar i u nekim slanim jelima.   (akos.ba/namirnice.ba)

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top