Zdravlje

Više od arome: Ova četiri popularna začina rudnici su zdravlja za naš organizam

Ružmarin
Ako želite jelo obogatiti željezom ovaj začin je pravi izbor. Ruzmarin je veoma aromatičan i ljekovit začin, a povoljno djeluje na kožu, organe za disanje, nerve, stomak, crijeva, krvne sudove i imunološki sistem. Ruzmarin ima dugu povijest kao ljekovita biljka koja poboljšava pamćenje, pa se u narodu i zove biljkom sjećanja. 

Bosiljak
Za stare Grke bosiljak je bio kralj začina. Odlično pomaže pri varenju težih jela i zbog toga se često dodaje masnoj ribi ali i ostaloj masnoj hrani. Bosiljak popravlja apetit, podstiče varenje i ublažava grčeve, a istraživanja su pokazala da ekstrakt bosiljka može sniziti krvni pritisak.

Origano
Sadrži brojne minerale kao što su bakar, niacin i betakaroten, kao i druge hranjive supstance, a istraživanja su pokazala da je origano 42 puta bogatiji antioksidansima od jabuka, 12 puta od narandži i četiri puta od borovnica. Zahvaljujući ruzmarinskoj kiselini koju sadrži, dodavanjem origana u jela smanjujete rizik od nastanka raka i srčanih bolesti.

Cimet
Cimet je jedna od najsvestranijih i najefikasnijih biljaka s dugim spiskom zdravstvenih blagodati, uključujući i izuzetnu efikasnost u borbi s dijabetesom jer poboljšava aktivnost insulina. Cimet ima antioksidativna, protivbakterijska i protivupalna svojstva, a mnoga su istraživanja pokazala da može pomoći u smanjenju rizika od određenih vrsta raka. Uz to, može smanjiti i krvni pritisak, holesterol, pa i količinu tjelesne masnoće. Pola kašičice ovog začina na dan i tijelu ste učinili veliku uslugu. U našim krajevima najviše se koristi u desertima i kao dodatak čajevima, ali jednako je dobar i u nekim slanim jelima.   (akos.ba/namirnice.ba)

Povezani članci

Back to top button