Vi ste ovdje
Home > Ekonomija > BiH mora mijenjati ekonomsku politiku: Pad na Doing Business lista to potvrđuje

BiH mora mijenjati ekonomsku politiku: Pad na Doing Business lista to potvrđuje

Iz Vijeća stranih investitora poručuju da izvještaj ne iznenađuje jer u svojoj strukturi i analiziranim pokazateljima detektira i sugerira poteškoće na koje jasno ukazuje i Vijeće u izdanju “Bijele knjige” FIC-a i FIC Business Barometra.

“Aktualna ekonomska situacija, rezultati izvještaja, niska razina stranih direktnih ulaganja (FDI), niska razina zaposlenosti, standarda i kupovne moći stanovništva, kao i negativnih demografskih kretanja, jasno ukazuje na potrebu i hitnost reformskog djelovanja. Primjenom istih ekonomskih politika mogu se dobiti samo isti odnosno nedovoljno dobri rezultati, dakle potrebne su odlučne promjene i reforme”, navodi se u saopćenju.

U tom smislu su definirani i izvorni ciljevi Reformske agende u kojima je jasno izraženo opredjeljenje realizaciji mjera i zakona kako bi se otklonile barijere, smanjilo porezno opterećenje na rad i kapital, kako bi se smanjila razina sive ekonomije, čime bi se otvorio put ulasku svježem kapitalu, investicijama, novom zapošljavanju i boljem standardu. U konačnici to će rezultirati i pozitivnijim demografskim trendovima.

Pitanje ekonomije i potreba za istinskim i suštinskim promjenama ekonomskih politika jasno upućuje na potrebu adekvatnog djelovanja.

“Smatramo da i ovaj izvještaj treba biti poziv na alarm i akciju, a Vijeće ovim putem javno apeluje i traži da sve poluge izvršne i zakonodavne vlasti na svim razinama u BiH, odlučnije i hrabrije krenu u realizaciju. Podsjećamo da se većina rješenja i preporuka kako otkloniti poteškoće, nalazi u novom izdanju ‘Bijele knjige’.
Svaka nova mjera trebala bi biti povoljnija po kompanije a ni u kom slučaju nepovoljnija. Realizacijom preporuka iz ‘Bijele knjige’ znatno bi se poboljšao poslovni ambijent u BiH, razina rasta BDP-a, stranih i domaćih ulaganja, zapošljavanja i standarda građana”, zaključuju u svom saopćenju iz Vijeća stranih investitora.

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top