Ekonomija

Bh. građani konzumiraju 72 posto uvezene hrane

U BiH je oko 72 posto hrane koju konzumiraju građani uvezeno, rečeno je danas na prezentaciji vanjskotrgovinske razmjene BiH sa svijetom u prvom polugodištu.
Kada je riječ o agroindustriji u prvih šest mjeseci iz BiH izvezeno robe u vrijednosti od 414.727.986 KM, što je manje za 11,76 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz iznosio 1.505.657.642 KM, što je za 0,42 posto više u odnosu na prvo polugodište 2017.

U analiziranom periodu izvezeno je mesa u vrijednosti od 52,2 milijuna KM, a uvezena vrijednost od 149,5 milijuna KM, tako da pokrivenost uvoza izvozom iznosi 39,6 posto.

BiH je u prvom polugodištu izvezla mlijeka u vrijednosti od 39,5 milijuna KM, od čega se 67 posto ili 26,5 miliona KM odnosi na sterilizovano mlijeko koje ima najnižu tržišnu vrijednost, a uvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od 71,5 milijuna KM, od čega je 60 posto mliječnih prerađevina sa većom dodatom vrijednošću.
Za šest mjeseci ove godine izvezeno je voća i povrća u vrijednosti od 60,3 miliona KM, dok uvezena vrijednost ove robe iznosi 286,5 miilona KM.
Direktor Sektora za makroekonomski sistem Vanjskotrgovinske komore BiH Momir Tošić rekao je da BiH ima značajan ekonomski potencijal, te da zemlja postaje sve interesantnija za robe i usluge iz EU, čime postaje dio “europskog lanca vrijednosti”. “Zbog strukturnih slabosti, ograničenog pristupa financijama, složenog regulatornog okruženja, imamo nisku konkurentnost, visoku nezaposlenost, prisutnost sive ekonomije, i trenutne stope ekonomskog rasta još su daleko od potrebnih da bi se smanjio jaz u odnosu na razvijene ekonomije”, istaknuo je Tošić, piše bljesak.info.

 

Povezani članci

Back to top button