Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Kultura i obrazovanje > Treća sedmica Ljetne škole Svitanje: Kolačići za djecu oboljelu od raka, izlet na Igman, radionice iz medicine i stomatologije

Treća sedmica Ljetne škole Svitanje: Kolačići za djecu oboljelu od raka, izlet na Igman, radionice iz medicine i stomatologije

Svemu dođe kraj, pa tako i ovogodišnjem izdanju Ljetne škole Svitanja. Tri sedmice prohujaše munjevitom brzinom, a u srcu ostaviše sreću i sjetu, eh da makar još malo potraje ovaj naš divni put. Kao i prethodne dvije sedmice, i treća sedmica je obilovala aktivnostima, radionicama, izletom, redovnom nastavom, ali i završnim testom.

Djeca su u trećoj sedmici prisustvovala radionicama iz nutricionizma, sa dr. Safijom Softić-Namas. Nakon predavanja o zdravoj prehrani i onome što djeca trebaju izbjegavati, prešlo se na pravljenje ukusnih i zdravih kolačića od hurmi, kokosovog ulja, badema i ovsenih pahuljica, gdje su djeca imala priliku da svojim rukama naprave poslastice, ali i učine dobro djelo.

Naime, kolačići koje su djeca pravila su u petak, 3. avgusta, prodavani ispred džamije Kralj Fahd u Sarajevu i sav prikupljen novac je proslijeđen kao pomoć pri liječenju djece oboljele od raka. Na taj način, pored zdravog stila života, djeca su učila kako nije dovoljno samo da meni bude dobro, već i da vodimo brigu o onima koji je pomoć potrebna.

U utorak, 31. jula, je organizovan veliki zajednički izlet na Igman, kojem su prisustvovala djeca sa svih punktova škole. Tog dana je bilo smijeha, zabave, igre, od jutarnjih sati pa do kasnog popodneva. Hvala Bogu, i vrijeme nas je poslužilo, pa su prve kapi kiše orosile zemlju tek što uđosmo u autobuse, spremni za povratak kući. Dječacima je od svega najzanimljivije bilo igranje nogometa, dok su djevojčice preferirale odbojku ili šetnju prelijepom prirodom.

Djeca su prisustvovala i veoma zanimljivim radionicama iz oblasti medicine i stomatologije. Sa doktoricom Džennetom Ašćerić Kadrić prošli smo kroz radionicu ‘Božije čudo zvano tijelo’ i naučili dosta zanimljivih stvari o nama samima. Da najveći dječiji strah više ne bude onaj od posjete zubaru, pobrinula se studentica stomatologije, Suada Husić, koja je u sklopu radionice o pravilnom pranju zuba govorila o važnosti oralne higijene, prevencije i pranja zuba.

U petak, 3. avgusta, je održano i završno testiranje za mlađe i starije grupe u svim punktovima škole. Djeca su vrijedno učila i radila, i naučeno pokazala na pismenom i usmenom ispitu. U subotu, 4. avgusta, u općini Novi Grad će biti održana ceremonija zatvaranja Škole i dodjele priznanja i nagrada. Nakon toga, neko će otići svojoj kući, neko na zasluženi odmor, ali svako od nas će zasigurno ponijeti uspomenu na dane druženja u Ljetnoj školi i jedva čekati iduće druženj u Ljetnoj školi Svitanje 2019.

Piše: Nedim Botić

akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top