Vi ste ovdje
Home > Naše aktivnosti > Begov han je prirodna vazdušna banja

Edukativno-rekreativni centar Misbah, u vlasništvu AKOS-a, ima potencijal da postane regionalni centar društveno korisnih dešavanja i halal turizma

Begov han je prirodna vazdušna banja

Piše: Admir Lisica

Turistički potencijal Bosne i Hercegovine već je prepoznatljiv brend među mnogobrojnim turistima koji iz godine u godinu sve više dolaze u posjetu našoj domovini. U početku su turisti najčešće obilazili Sarajevo, Mostar, Bihać i Srebrenicu, dok se u nekoliko posljednjih godina bilježi interes i za manja mjesta u našoj domovini. Jedno takvo mjesto je i Begov han, koji se nalazi između Zenice i Žepča. Begov han ima veoma povoljan geografski položaj, a posjetioci koji se odluče posjetiti ovo područje imaju priliku uživati u sadržajima koje pružaju obližnji gradovi.

Izuzetan potencijal za razvoj turizma

Dr. Muharem Adilović, profesor na Islamskom fakultetu u Zenici, bio je nekoliko godina poslovno vezan za područje Begovog hana. Naime, Adilović je obavljao managerske poslove u jedinom Edukativno rekreacionom centru u Begovom hanu ERC Misbah. Kako ističe, Begov han ima izuzetan turistički potencijal, o kojem se nije dovoljno govorilo u našoj javnosti. Ono što posebno navodi kao pogodnost ovog područja je to da cestovni koridor  M17 prolazi kroz naselje.

„Begov han je, kao i mnoga druga mjesta u Bosni i Hercegovini, izuzetan potencija za razvoj turizma upravo zbog svog geografskog položaja. Cestovni koridor M17 prolazi kroz naselje i presjeca ga na dva dijela. Leži na obali rijeke Bosne na dijelu kojim Bosna blago teče i razlijeva se cijelom širinom svoga korita što daje poseban ugođaj opuštanja i doživljaj mjesta pogdonoga za odmor. Sam naziv mjesta, Begov han, upućuje da se na tom lokalitetu nalazio han za putnike namjernike. Ostaci nekadašnjeg hana i danas postoje tzv. Salih-begov han, koji leži na lijevoj strani magistralnog puta iz pravca Zenice. Također, blizina nacionalnog parka Tajan ovom mjestu daje poseban značaj jer predstavlja moguću odskočnu dasku za istraživanje ovog prirodnog bisera. Blizina gradskih naselja Žepča, Zavidovića i Maglaja Begovom hanu daje značaj komunikacijskog centra podjednako udaljenog od Zenice i pomenutih gradova, govori Adilović.

Adilović ističe da ERC Misbah u Begovom hanu, nudi usluge halal turizma koji je sve popularniji. Također, osim halal turizma, Begov han je pogodan za organiziranje raznih poslovnih sastanaka ili seminara što može dodatno doprinijeti razvoju ovog područja. Zanimljivost vezana za Begov han je i ta da blago ali kontinuirano prirodno provjetravanje ovog kraja doprinosti tome da u Begovom hanu nema dana u kojima je zabilježena magla s kojom se veći gradovi u velikoj mjeri susreću.

„O prednostima halal turizma se sve više govori kod nas što je jako pozitivna vijest. Halal turizam, predstavlja zdrav oblik turizma koji se temelji na realnim resursima koji su postojani i sigurna osnova za razvoj ove privredne grane na duži vremenski period. Obzirom da se naša država posljednjih godina intezivno otvara prema turizmu, posebno prema onima koji traže halal turizam, onda i ovo podneblje ima izuzetno veliku šansu koju treba iskoristiti. Prirodna bogatstva koja se vrlo jednostavno mogu staviti u funciju mogu jako puno pomoći privrednom razvoju ovog kraja. Za bilo kakakv ozbiljan sastanak, seminar, višednevni edukacijski program i slične aktivnosti traži se adekvatan prostor, miran ambijen koji će pomoći učesnicima da razviju koncentraciju. Ovaj lokalitet je izuzetna prilika za takav vid djelovanja. Predivna prioda, mirnoća ambijenta, uz obalu rijeke Bosne daju nevjerovatne prilike za organizaciju grupnih susreta. Čist prirodni ambijent, blizina nacionalnog parka su veliki potencijal za turizam ali i za duži rehabilitacijski boravak na ovom prostoru. Uvijek umjerena temperatura, blago ali konstatno provjetravanje rezultira da u na području Begovog hana nije zabilježeno da se zadržavala magla. To sve ukazuje da je ovaj lokalitet svojersna priodna vazdušnja banja koja pomaže osobama da se relaksiraju, odmore i pripreme za svakodnevne obaveze za dosta kraći vremenski period nego na drugim, više urnabiziranim mjestima. Iskreno se nadam da će turističke agencije, ali i pojedinačni posjetioci znati cijeniti pomenute potencijale i iskoristiti ih za svoje potrebe, kaže Adilović.

Blizina poznatih turističkih destinacija

Pomenuti centar, koji se nalazi u Begovom hanu, u vlasništvu je Asocijacije za kulturu obrazovanje i sport (AKOS) koja je poznata po svom najistaknutijem brendu portalu Akos.ba. Sekretar AKOS-a, Esed Ivojević, ističe veliki potencijal ovog centra koji je jedan od rijetkih na ovom području koji radi po halal principima. Kako kaže, blizina atraktivnih destinacija koje su turistima već poznate predstavljaju dodatni potencijal Begovog hana kao jedne od budućih turističkih destinacija na mapi turista koje zanima halal turizam.

„Edukativno-rekreativni centar Misbah, u vlasništvu AKOS-a, ima potencijal da postane regionalni centar društveno korisnih dešavanja i halal turizma. Naime, centar ima smještajni kapacitet od 60 kreveta, konferencijsku salu za 60 učesnika, vlastitu kuhinju i restoran, salu za sastanke i manju salu za organizovanje eventa, parking prostor i teren za rekreativne aktivnosti. Sve to predstavlja ozbiljan potencijal da se, pored organizacije seminara, treninga, edukacija, ostvari i mogućnosti halal turizma. Blizina poznatih turističkih destinacija poput tvrđave Vranduk, gradskih tvrđava u Maglaju, Tešnju, Travniku te vodopada u Jajcu i misterioznih kamenih kugli u Zavidovićima, pozicionira Begov han kao centar odakle se sve navedno može sa lahkoćom posjetiti. Također, u Begovom hanu postoji tzv. ruža vjetrova koja je prirodni fenomen poznat po tome što obezbjeđuju stalni protok svježeg zraka i tu tom mjestu nema magle i zastoja smoga“, govori Ivojević.

Katastrofalne poplave koje su pogodile našu domovinu u maju 2014. godine ostavile su bez domova veliki broj stanovnika iz općina Žepče i Zenica. U tim trenucima ERC Misbah u Begovom hanu stavljen je od strane AKOS-a na raspolaganje ugroženim stanovnicima što govori o veoma prijateljskim odnosima između vlasnika centra i okolnih općina.

„U maju 2014. godine su se desile nezapamćene poplave u Bosni i Hercegovini a prirodna nesreća je posebno pogodila mještane sela Topčić polje, Željezno polje i Šerići u općinama Zenica i Žepče. Mnogi su morali napustiti svoje domove koji su djelimično ili u potpunosti uništeni. U tom stanju prirodne nesreće, AKOS je u saradnji sa Civilnom zaštitom ZE-DO kantona i Općinom Žepče ustupio ERC Misbah za smještaj izbjeglica iz okolnih mjesta. Tokom tri mjeseca je u Centru boravilo 60 do 80 muškaraca, žena i djece koji su bili u stanju potrebe. Tokom vremena je lokalna zajednica obezbjedila uslove za njihov trajni smještaj te su napustili Centar. Za doprinos u rješavanju ovog krupnom humanitarnog problema, AKOS je dobio zahvalnice od strane Općine Žepče i Civilne zaštite ZE-DO kantona, priča Ivojević.

Kako kaže Ivojević, osim sa lokalnim vlastima u općinama u kojim AKOS djeluje, udruženje se može pohvaliti i sa petnaestogodišnjom tradicijom veoma dobrih odnosa sa Islamskom zajednicom u Bosni i Hercegovini. Zajednički projekti realizirani su na više razina, bilo da se radi o izdavačkoj djelatnosti ili humanitarnim akcijama. Također, ERC Misbah u Begovom hanu u nekoliko navrata je služio za održavanje različitih seminara u organizaciji Islamske zajednice, a lokalna džamija u Begovom hanu napravljena na zemlji u vlasništvu AKOS-a pripada pod upravom Islamske zajednice.

„AKOS od svog osnivanja 2003. godine ima izuzetno dobru saradnju sa institucijom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. To je krovna institucija muslimana u našoj državi te joj ta pozicija u obavezu daje organizaciju vjerskog života Bošnjaka i drugih muslimana. Predsjednik AKOS-a u mandatu 2010.-2014. Godine, doc. dr. Ahmed Adilović je imenovan za travničkog muftiju te je i to jedna značajna potvrda ispravnosti djelovanja AKOS-a u pogledu saradnje sa Islamskom zajednicom u našoj domovini. Također, trenutni predsjednik AKOS-a doc. dr. Dževad Hrvačić je krajem decembra 2017. godine, u ime AKOS-a, je primio zahvalnicu Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice za uspješnu saradnju AKOS-a sa Islamskom zajednicom, konstatira Ivojević.

STAV

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com