Ekonomija

BBI banka osigurala novih 100 stipendija iz fonda “Sheikh Saleh Kamel“

Dino Ćatić, svršenik Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku sanja o tome da postane softverski inžinjer. Roditelje je izgubio još kao šestogodišnji dječak. On i njegova mlađa sestra žive sa nanom i djedom u naselju Mihaljevići kod Busovače. Dino je jedan od 100 djece bez jednog ili oba roditelja kojima je u Zenici stipendije iz fonda „Sheikh Saleh Kamel“ dodijelio Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke. Mjesečna stipendija iznosi 100 američkih dolara, odnosno 1200 dolara godišnje.

“Želim se zahvaliti svima koji su omogućili da dobijemo stipendije, a posebno  gospodinu Ameru Bukviću, koji ima  razumijevanja za djecu bez roditelja. Stipendija će mi pomoći za kupovinu udžbenika, plaćanje stanarine, ukoliko se upišem na fakultet u Sarajevu“, kaže Dino.

Prigodna svečanost tim povodom upriličena je danas u Zenici, a dobitnicima stipendija čestitali su i uputili riječi podrške za nastavak njihovog obrazovanja Amer Bukvić, predsjednik Uprave BBI banke, Spahija Kozlić, ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona , Mevludin ef. Dizdarević zenički muftija, te Emina Babić, potpredsjednica Asocijacije Fatma BiH. Čestitke dobitnicima uputio je i Husein Živalj, nekadašnji bh. ambasador koji je sa učenicima i studentima podijelio i svoje bogato životno i profesionalno iskustvo.

Bukvić je podsjetio je da je fond “Sheikh Saleh Kamel” osnovan na inicijativu BBI banke i filantropa Sheikha Saleha Abdullaha Kamela, osnivača i predsjedavajućeg „Al-Baraka”, finansijske i poslovne grupacije.

„Ovo je kontinuirani proces i naša podrška obrazovanju jer je obrazovanje osnov za napredak svakog društva. Osim iz ovog fonda, BBI banka u saradnji sa Islamskom razvojnom bankom stipendira učenike za studij i obrazovanje u inostranstvu na eminentnim univerzitetima, a sarađujemo i sa Vijećem za regionalnu saradnju na stipendiranju studenta završnih godina fakulteta. BBI banka jedna je od najbrže rastućih banka u BiH i uporedo sa našim rastom želimo da razvijamo i podržavamo razvoj našeg društva. Najbolji način je podrška obrazovanju ovih mladih ljudi na kojima ostaje budućnost naše zemlje”, kazao je  Bukvić.

Izbor dobitnika provela je Komisija sačinjena od predstavnika BBI-a, Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, Rektorata Univerziteta u Sarajevu, Islamske zajednice BiH, te Asocijacije Fatma, nakon selekcije prispjelih zahtjeva primljenih temeljem javnog konkursa.

akos.ba

Povezani članci

Back to top button