Vijesti iz zemlje

Banja Luka: Zajednički nastup devet stranaka Bošnjaka i Hrvata u bh entitetu RS

Sastanku su prisustvovali  Hrvatska demokratska zajednica 1990, Hrvatska stranka prava, Hrvatski blok, Stranka demokratske akcije, Stranka za Bosnu i Hercegovinu, Bošnjački pokret, Pokret „Odgovor“, Bosanskohercegovačka patriotska stranka Sefer Halilović i Posavska stranka.

Zajednički interes koji je okupio navedene snage u probosansku koaliciju jeste potreba za snažnim zastupanjem prava i interesa povratnika u RS – Hrvata i Bošnjaka, kao i svih drugih građana u RS-u, koji su izloženi diskriminaciji i uskraćeni za osnovna prava garantirana Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Utvrđenim smjernicama predviđa se opredijeljenost Bošnjaka i Hrvata u RS-u za zajednički nastup i političko djelovanje u mandatnom periodu 2018-2022.

Na današnjem sastanku stranke su se obavezale na formiranje jedinstvenog izbornog štaba, koordinaciju rada izabranih zvaničnika, dok će naziv koalicije biti predstavljen 28. 03. 2018. godine u Srebrenici, kada je planiran i naredni sastanak ovih političkih subjekata.

Poziv za zajedničko političko djelovanje otvoren je za sve političke subjekte koji se slažu sa postavljenim smjernicama.

Akos.ba

Povezani članci