DijasporaVijesti iz zemlje

Banja Luka: Manifestacija “Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju” od 3. do 23. juna

Muftijstvo banjalučko, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Banja Luka i Medresa “Reis Ibrahim-ef. Maglajlić” organizuju tradicionalnu manifestaciju “Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju” od 3. do 23. juna.

Kako su organizatori naglasili, svjesni su izazova i poteškoća s kojima se susreću džematlije u dijaspori.

– Sigurni smo, također, da oni osjećaju, slute i naslućuju prazninu koja je svakim danom sve vidnija zbog njihovog odsustva u zavičaju. Kad je odsustvo planinski i smišljeno programirano, neminovno da on podrazumijeva komunikaciju, te planski odlazak i povratak. No, svaki prisilni progon zahtijeva ljubav, volju, želju, napor, odlučnost da se čovjek vrati tamo odakle je prognan  – naveli su.

Znajući za te relacije i korelacije, u Banjoj Luci pokušavaju manifestacijom „Zavičaj dijaspori, dijaspora zavičaju“ iskazati svoju opredijeljenost za podršku. 

– Radosni smo da ćemo tokom mjeseca juna na platou Ferhat-pašine džamije organizirati različite vjerske, edukativne i kulturne sadržaje, kako bi se spojili mi iz zavičaja sa džematlijama iz dijaspore, i na taj način obnovili uspomene i vratili sjećanja, te utisnuli stopala svojih koraka na svetoj zemlji bosanskoj – poručili su.

(Preporod.info)

Povezani članci

Back to top button