Enterijer

Bajramska dekoracija stola

Sazovite porodični sastanak

Na sastanku možete odrediti vrijeme koje svima odgovara za zajednički ručak. To može biti ručak ili večera. Sastanak je također vrijeme kada se trebate dogovoriti ko će šta raditi.

Čišćenje

Elegantne dekoracije jesu divne, ali one će izgubiti na ljepoti ako okruženje i stol nisu čisti. Kuhinja i trpezarija, kao i ostatak kuće, moraju biti izuzetno čisti i bez ikakvih mrlja za Bajram. Ovo bi trebao biti prioritet.

Meni

Cijela porodica trebala bi odlučiti o meniju. Trebate imati glavno jelo, predjelo i dezert. Cilj je napraviti hranu koja se obično ne jede tokom uobičajenih porodičnih ručkova. Također treba biti različitih jela, odnosno treba biti po barem jedno omiljeno jelo za svakog člana porodice. Također, pokušajte napraviti neka jela koja nisu u1običajena za vašu kulturu.

Nabavite lijep stolnjak

Nevjerovatno je šta lijep stolnjak može napraviti vašoj jednoličnoj kuhinji, odnosno stolu. Možete kupiti novi ili još bolje, zadužite nekoga u porodici ko zna šiti da napravi elegantan i neobičan stolnjak. Ako baš želite biti kreativni, možete napraviti posebne podmetače za svakog člana porodice, koji će se postavljati za svaki bajramski ručak.

Izvadite najbolji servis za ručavanje

Izvadite servis za ručavanje koji obično koristite za posebne goste, odnosno najbolje tanjire, escajg, itd. Ipak, kad već imate elegantni stolnjak, morate imati i elegantni servis. Ne biste nosili kravatu sa pidžamom, je li tako?

Koristite platnene, a ne papirne ubruse

Zašto ne biste koristili platnene ubruse umjesto papirnih? Ovo će dati formalan izgled jelu i sve što poslije trebate uraditi jeste oprati ih u mašini. Možete ih odložiti u ormarić za sljedeću svečanu priliku. Učinite ih vašim posebnim ubrusima. Neka budu iste ili potpuno suprotne boje od stolnjaka, kako biste postigli lijep izgled.

Postavite stol u skladu sa potrebama

Ne morate pamtiti sva komplicirana pravila za postavljanje escajga da biste odlučili gdje trebaju stajati kašike, a gdje tanjiri. Balansirajte postavku na stolu između potrebe i stila.

Ostavite dovoljno prostora

Nemojte pretrpavati stol svim jelima koja bi trebala biti služena. Donosite ih jedno po jedno. Naprimjer, kada se bude trebalo služiti glavno jelo, tek tada ga donesite zajedno sa pratećim prilozima. Svi trebaju dovoljno prostora za sjedenje i jelo. Ukoliko trebate više prostora za prateća jela, stavite ih na manji stol koji bi trebao biti iste veličine kao i trpezarijski. Na ovaj način svi mogu vidjeti šta je na stolu i jesti bez guranja.

Neka svi sjednu onako kako im odgovara

Možda će vaša mama htjeti da sjedne na jedan, a otac na drugi kraj stola. Neka svi sjednu onako kako im odgovara, a ne prema nekim pravilima.

www.enterijer.ba

Povezani članci

Back to top button