Vi ste ovdje
Home > Vijesti > Kolumne i intervjui > Asim Jelovac za Akos.ba: Ovaj ramazan je jedinstvena i posebna prilika

Asim Jelovac za Akos.ba: Ovaj ramazan je jedinstvena i posebna prilika

Portal Akos.ba u danima u kojima iščekujemo ramazan i tokom ramazana priprma serijal razgovora sa ciljem afirmacije univerzalnih vrijednosti najodabranijeg mjeseca u godini.

Razgovarao: Voloder Sanadin

Danas vam donosimo priču o džematu Koblenz kroz razgovor sa imamom Asimom Jelovcem.

 

Asim Jelovac je rođen 1977. godine u Mostaru. Završio Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu i Fakultet islamskih nauka. Nakon studija odlazi u Njemačku i započinje rad u tadašnjem džematu Weissenthurm, a što je danas džemat Koblenz.

“Džemat Koblenz puni ove godine 31. godinu kontinuiranog rada i jedan je od rijetkih džemata osnovanih osamdesetih godina prošlog vijeka.

Danas okuplja oko 150 porodica Bošnjaka iz svih dijelova Bosne i Hercegovine ali i drugih država Balkana. Prije svega Sandžaka i Srbije, Crne Gore kao i određeni broj Bošnjaka koji dolaze sa Kosova. Osim redovnih aktivnosti ibadetskog karaktera, mektebske pouke i redovnih druženja, gdje se ističe posebno ženska sekcija.

Putem fonda IZBNj Gazi Husrev-beg, ovaj učestvuje džemat u stipendiranju i pomaganju studenata u matičnim zemljama kao i kroz brojne druge humanitarne načine, nastoji u skladu sa mogućnostima biti i društveno korisna organizacija”, kaže nam na početku razgovara ef. Jelovac.

Akos.ba: Svaka kriza je u isto vrijeme ako proktivno razmišljamo može biti prilika. Koje nam ovaj ramazan s obzirom na okolnosti u kojima se već sedmicama nalazimo nudi za razliku od ranijih „uobičajnih“ ramazana?

Upravo tako rekao bih, u mogućnosti smo da uvijek životne situacije posmatramo na više načina i shodno tome se postavimo prema njima.

Da li nam je ovaj ramazan izazov ili prilika?

Ovdje bih spomenuo naša iskustava sa Nijemcima sa kojima dijelimo životni prostor te njihova uvijek iznova začuđenost ramazanskim postom i njegovom spartanskom disciplinom, što i za poznato disciplinirane i uporne Nijemce predstavlja izazov: „Mogao bih ne jesti, a li bez vode nikako“.

Onda razumijemo zašto Bog dragi u Kur’anu poziva baš vjernike da poste. Jer jedino snaga vjere vidi i u takvim, naočigled teškim uvjetima, priliku za prije svega lično poboljšanje i napredovanje u izgradnji vlastite ličnosti, ali evo silom prilika da ove dragocjene ramazanske trenutke provede uz svoju naj užu porodicu, a što često našim ljudima zna faliti zbog životnih prilika koje žive.

Stoga jeste ovaj ramazan sigurno jedinstvena i posebna prilika da vjernik iz date situacije uzme najbolje za sebe. Iskustva koja se stiču u teškim i izazovnim vremenima sigurno ostavljaju jačeg traga na čovjeku.

Akos.ba: Bosanskohercegovačka javnost je sa velikom radošću dočekala vijesti o dozvoli emitovanja ezana na razglas. Kako je ova promjena djelovala na vjernike i njemačko društvo?

Svakako jedna pozitivna novina u njemačkom javnom prostoru. Ono o čemu su do jučer vođene iscrpljujuće diskusije, danas se skoro i ne spominje. Čak evo kroz primjere ezana, vidimo da se ide i korak dalje. Iskušenje pandemije koje je pogodilo sve, bez obzira na pripadnost vjeri ili porijeklu, zbližilo je ljude, baš onako kako nevolje u životu zbližavaju.

U ovome kontekstu se treba istaći da su džemati u Njemačkoj među prvim društvenim faktorima reagovali prema svojim članovima i reorganizovali svoje aktivnosti.

Javno puštanje ezana je svakako važno za vjernike muslimane jer prepoznaju priznanje i podršku društva, ali je i prilika da se međureligijska suradnja, a koju naši džemati njeguju podigne na veći nivo nakon svih ovih iskušenja kroz koja prolazimo.

Akos.ba:  Vaša poruka čitateljima portala Akos.ba?

U ovim izazovnim i teškim vremenima, ostanimo na nivou opisa i uloge vjernika da čuvamo sebe i druge. Odgovorno se ponašajmo jer je vjera ništa drugo do odgovornost prema sebi, drugima, a što je na koncu i odnos prema Bogu dragome.

Život se sastoji od faza kroz koje prolazimo. I ova će sigurno proći. Ono što će ostati jeste,  jesmo li ispunili pomenuti emanet kojeg nam je Bog povjerio.

Budimo dostojni njegovi nosioci. Uvijek korisni sebi zajednici i društvu općenito.

Akos.ba

Akos.ba pratite putem aplikacije za Android i društvenih mreža Facebook | Instagram | Twitter.

Top