U FokusuVijesti iz svijeta

Arapska liga: Ministri vanjskih poslova zatražili hitan prekid izraelskih napada u Pojasu Gaze

Ministri vanjskih poslova Arapske lige zatražili su u srijedu hitno zaustavljanje izraelskih vazdušnih napada na Pojas Gaze.

Ministri su održali hitan sastanak u Kairu na kojem su razgovarali o izraelskom bombardovanju palestinske teritorije.

Oni su u rezoluciji nakon sastanka pozvali sve strane da budu suzdržane.

U rezoluciji je podignuta uzbuna zbog katastrofalnih humanitarnih i sigurnosnih posljedica trenutne eskalacije i podvučena potreba da se radi s međunarodnom zajednicom kako bi se pokrenuli hitni i efikasni napori za sprečavanje širenja nasilja u regionu.

Ministri su osudili ubijanje civila s obje strane i sva djela koja su u suprotnosti s međunarodnim humanitarnim pravom te istakli potrebu zaštite i oslobađanja civila zarobljenika.

Hamasovo vojno krilo Brigade Al-Qassam u subotu ujutro pokrenulo je sveobuhvatnu operaciju nazvanu “Aqsa Flood”. Hiljade raketa ispaljene su iz Gaze prema Izraelu, a naoružane grupe ušle su u naselja u regiji.

Grupa je saopštila da je operacija odgovor na izraelske napade u kompleksu džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Jerusalemu i povećano nasilje među naseljenicima.

Izraelska vojska je u znak odmazde pokrenula operaciju “Gvozdeni mačevi” protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

U nasilju je ubijeno više od 2.300 ljudi, uključujući najmanje 1.100 Palestinaca u Gazi i 1.200 Izraelaca na drugoj strani.

akos.ba

Povezani članci